Zoon zorgt voor aan rolstoel gekluisterde Linda van Dyck

De geboorte van haar kleinzoon heeft actrice Linda van Dyck (74), die blijvend verlamd is na een herseninfarct, nieuwe levensenergie gegeven.

Linda van Dyck en zoon

‘Dat vinden we echt een bonus,’ vertelt haar zoon presentator Jamie Trenité aan Story. En er is nog iets moois waar Linda naar uit kan kijken.

Twee maanden geleden werden presentator Jamie Trenité (32) en zijn vriendin Naomi van Rossum de trotse ouders van zoontje Rafael. Een grote verandering in hun leven, maar de presentator ontdekte dat de geboorte ook veel impact heeft op zijn moeder Linda van Dyck. Begin 2021 werd de 74-jarige actrice getroffen door een herseninfarct. Wat volgde was een lang revalidatietraject. ‘Ik zie dat ze nieuwe levensenergie heeft gekregen door de komst van Rafael,’ vertelt Jamie aan Story.

Rolstoel

‘Dat vinden we echt een bonus. Ik weet nog dat ik Rafael voor de eerste keer in haar armen legde. Dat was zo bijzonder... Mijn moeder heeft een zware tijd achter de rug. Ze houdt zich staande, maar het is moeilijk. Ze heeft een verlamde arm en een verlamd been, waardoor ze zich buitenshuis in een rolstoel moet verplaatsen. Dat zal ook niet meer veranderen. Ze is altijd een heel onafhankelijke vrouw geweest en nu is ze afhankelijk van anderen én een rolstoel. Dat doet wat met je. Dat is een lang acceptatieproces.'

Krachtige moeder

'Maar als we haar Rafael geven, krijgt ze een blik op haar gezicht waardoor ze alles weer de moeite waard vindt. Dat vind ik heel bijzonder. Rafael is echt op een geweldig moment gekomen. Ik was eraan gewend geraakt dat ik een lieve, krachtige, mooie moeder heb. Maar nu dus ook een moeder waar ik af en toe voor moet zorgen. Ooit deed ze dat voor mij. Nu doe ik dat voor haar. Gelukkig wonen we op tien minuten afstand bij elkaar vandaan. Mijn vriendin Naomi doet ook heel veel voor haar. Ze hebben een heel goede band.’

Lees het hele verhaal in Story. Editie 04 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.