• Overleden

Yvonne Keuls heeft zelfmoord van vader nooit kunnen verwerken

Door Redactie
Yvonne Keuls heeft zelfmoord van vader nooit kunnen verwerken

Het leven van Yvonne Keuls, die deze week haar 90e verjaardag viert, is getekend door drama’s. Ze was twaalf toen haar vader, die ernstig ziek was, uit het leven stapte. Maar tijd om te rouwen was er niet, aldus de schrijfster. 

In de Tweede Wereldoorlog verloor ze haar vader, ingenieur Samuel Bamberg, die tbc had. ‘Hij was echt ten dode opgeschreven,’ vertelde Yvonne pas in de Volkskrant. Bij de razzia van 21 november 1944 werd hij thuis opgehaald. Toen hij in de vrachtauto longbloedingen kreeg, werd hij er echter uitgegooid uit angst voor besmetting. Eenmaal thuis sloeg hij twee buisjes slaappillen achterover. In een afscheidsbrief stond dat hij niet het eten van zijn kroost wilde opeten. Yvonne – pas twaalf jaar – snapte zijn beslissing. Met de medicijnen van toen zou hij immers niet genezen.

Nooit kind geweest

Na de oorlog kreeg Yvonne zélf tbc. Ze verbleef een jaar in een sanatorium, zonder bezoek. Daarna moest ze aan de bak. ‘Van de vier kinderen was ik de jongste – mijn taak was voor mijn moeder te zorgen, want zij was een Indische vrouw, een half-Javaanse, die totaal niet wist wat dit voor land was. We waren in 1938 vanuit Batavia naar Holland gekomen en ze heeft nooit kunnen wennen,’ aldus Yvonne in de Volkskrant. ‘Ik had nauwelijks tijd om stil te staan bij mijn vaders dood. Ik ben nooit kind geweest, nooit.’

Beeld: Edwin Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 51 ligt nu in de winkel of lees het artikel via  Magazine.nl 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.