Xaviera Hollander voor het leven getekend

Door Redactie
Xaviera Hollander voor het leven getekend

Xaviera Hollander maakte in haar jonge leven zo’n enorm drama mee, dat ze tot haar veertiende in bed plaste en nu nog altijd met het licht aan slaapt.

Als iemand een bijzondere carrière achter de rug heeft, dan is het Xaviera Hollander (77) wel. Ze was prostituee, bordeelhoudster en schrijfster van pikante lectuur. Zo was haar boek The Happy Hooker: My Own Story een wereldwijd succes. Inmiddels is Xaviera al heel wat jaren getemd. Met Philip de Haan, met wie ze in 2007 trouwde, runt ze een keurige kleinschalige overnachtingsgelegenheid in Amsterdam-Zuid: Xaviera’s Bed & Breakfast. Tussendoor dwalen Xaviera’s gedachten vaak af naar haar veelbewogen verleden dat naast vele hoogtepunten óók dieptepunten kent. Zo was de start van haar leven uiterst verdrietig.

Kamp

Drie weken nadat Xaviera in juni 1943 was geboren, werd ze met haar moeder opgesloten in Jappenkamp Tjideng, bij Jakarta. Tjideng was een van de meest wrede kampen van Indonesië. Hoe klein Xaviera ook was, die periode van twee jaar is bepalend geweest voor haar leven, vertelt ze in Libelle. Zo plaste ze tot haar veertiende in bed en slaapt ze nog altijd met een lampje aan. ‘Die angst voor de nacht, voor het donker, zit er nog steeds diep in,’ aldus Xaviera, die destijds ook enige tijd van haar moeder werd gescheiden. Alsof het gisteren was, herinnert ze zich: ‘Ik huilde de longen uit mijn lijf. En niemand die me kon troosten. Daarna heb ik jaren niet meer kunnen huilen. En nog steeds kan ik niet huilen om mijn eigen verdriet.’ Xaviera heeft nóg iets naars aan het kamp overgehouden – ten gevolge van het hongerlijden. ‘Bijna iedereen die ik ken uit het kamp heeft darmproblemen. Ik ook.’ In Libelle vertelt ze door het kamp ongezond gefixeerd te zijn op voedsel. ‘Ik ben niet voor niks zo dik geworden.’ Xaviera is echter dolblij dat ze alle ontberingen heeft doorstaan. ‘Ik heb het overleefd. Maar wel dankzij een paar heel goede psychiaters.’

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 35 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Xaviera Hollander voor het leven getekend

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.