Weervrouw laat zich zo omverblazen: Pestverleden achtervolgt Helga van Leur

Door Redactie
Weervrouw laat zich zo omverblazen: Pestverleden achtervolgt Helga van Leur

Helga van Leur (50) staat bekend als een zonnige, sterke persoonlijkheid. Er hoeft echter maar íéts te gebeuren of ze kruipt het liefst weg, geplaagd door onzekerheid.

Beste weervrouw wereldwijd

Helga van Leur is sinds eind jaren negentig een vertrouwd tv-gezicht. En dat terwijl ze geen carrière in de schijnwerpers ambieerde. Na de Universiteit van Wageningen ging Helga in 1994 aan de slag bij weerbedrijf Meteo Consult, vier jaar later werd ze weervrouw bij RTL. Na twee decennia hield ze dit in 2017 voor gezien om ‘ambassadeur in weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag’ te worden. In die hoedanigheid geeft Helga lezingen en workshops, en verschijnt ze in talkshows. Daarnaast is ze met tv-tuinman Lodewijk Hoekstra te zien in Lodewijks Groene Geluk, een RTL4-serie over vergroening. En dan te bedenken dat deze ambitieuze dame – ooit uitgeroepen tot ‘Beste Weervrouw Wereldwijd’ – vroeger gebukt ging onder pesterijen.

Er is altijd iets blauws in de lucht

Helga was een verlegen, niet assertief kind. In de derde klas van de lagere school begon de ellende. Ze raakte bevriend met een meisje dat gepest werd. ‘Ik bleef die vriendschap trouw, ging niet kruipen voor een ander, maar het gevolg was wel dat ik het ook te verduren kreeg,’ vertelt Helga in het KBO PCOB Magazine. Er mankeerde ineens van alles aan Helga: haar sproeten, een bleke huid, een bril... De naarlingen vonden steeds wel íéts om haar mee te pesten. Scheldpartijen waren aan de orde van de dag en persoonlijke spullen werden vaak afgepakt en stukgemaakt. De impact hiervan is enorm. ‘Ik kan me nu, na al die jaren, nóg onzeker voelen, vooral in groepen.’ Helga zegt dan binnen een paar seconden terug te zijn in haar kindertijd, denkend: ik ben lelijk en stom, alle anderen zijn knapper en slimmer. Wijze woorden van haar oma kunnen dan helpen: ‘Er is altijd iets blauws in de lucht.’

DOOR JOËL POLLEMANS | FOTO EDWIN SMULDERS

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 29 ligt nu in de winkel of lees het artikel via  Magazine.nl 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.