Viola Holt slachtoffer van MeToo-affaire: Jaloerse echtgenote tv-baas eiste haar ontslag

Door Redactie
Viola Holt slachtoffer van MeToo-affaire: Jaloerse echtgenote tv-baas eiste haar ontslag

Een intieme relatie op de werkvloer veranderde de carrière van Viola Holt ingrijpend. Vanuit het niets werd de presentatrice op straat gezet. Lange tijd werd zij achtervolgd door een gevoel van woede. Totdat ze de confrontatie aanging met de tv-baas die haar dit aandeed...

Viola Holt (71) heeft tijdens haar tv-carrière tweemaal te maken gekregen met grensoverschrijdend gedrag. Het heeft haar jarenlang achtervolgd.

Televisiebaas

‘Ik was op het voetbalveld met mijn vader en daar verscheen een meneer van de AVRO. Ik was pas 17 maar ik zag er vrij oud uit, met een mantelpakje aan en een hoedje op,’ vertelt Viola in de TinekePodcast van Tineke de Nooij. ‘Die man vroeg mij of ik een screentest wilde doen. Eigenlijk had ik geen zin om in beeld te komen – dat zul je nu niet geloven – want ik had de ambitie om regisseur te worden. Toch heb ik de screentest gedaan en ik kreeg direct een programma aangeboden: Nederland op de jonge tour.’ De televisiebaas volgde haar nauwgezet. Zijn professionele belangstelling veranderde echter al gauw in vurige begeerte. ‘Tussen mij en de directeur ontwikkelde zich een spanning. Het was een prachtige man met van die mooie blauwe ogen. Als ik omroepdienst had, kwam hij langs om kauwgompjes te brengen. Iets wat een directeur natuurlijk nooit doet, maar wist ik veel. Toen vond ik dat heel normaal.

Ontslagen

In die tijd had ik geen rijbewijs, daarom bracht hij mij altijd naar hotel de Gooische Boer. Ik zal het nooit vergeten. Hij begeleidde mij helemaal tot aan de kamer. Dan keek hij diep in mijn ogen en hield mijn hand heel lang vast. Wat moet ik hiermee, dacht ik. Iedere keer ging dat zo. Op een gegeven moment was er een feestje bij hem thuis en daar leerde ik zijn vrouw kennen. Nou, als blikken konden doden dan was ik ter plekke gestorven. Wat bleek: zij was de oudere versie van mij. Die man ging met mij dansen en drukte zich tegen mij aan. En dat in het huis waar zijn vrouw op de bank zat! In de studio vroeg men zich af wat hij kwam doen bij die omroepster. Dat viel op. Er is nooit wat gebeurd. Maar na verloop van tijd eiste zijn vrouw: zij eruit of ik ga bij je weg.’ Daarop liet de omroepbaas Viola ontslaan.

Verontschuldiging

Aanvankelijk was de presentatrice verdrietig en verbijsterd. Maar op den duur maakten die gevoelens plaats voor woede. In de TinekePodcast zegt ze: ‘Vele jaren later ben ik naar zijn huis gegaan. Op dat moment werkte ik al bij RTL. Ik dacht bij mezelf: nu heb ik de leeftijd bereikt waarop ik mondig genoeg ben om jou te vertellen wat een rotstreek dat is geweest. Ik was een meisje van 17 en adoreerde hem vanwege zijn intelligentie en onze mooie gesprekken. Als ik nu nog bij de AVRO had gewerkt, had ik heel andere programma’s gemaakt. Dan was ik bij de publieke omroep gebleven.’ Na afloop van de confrontatie bood de omroepdirecteur zijn verontschuldigingen aan.

Door: Jeffrey Stevens | Beeld: BrunopressDit artikel komt uit Story. Editie 09 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.