'Van Gogh-dief ondergedoken bij Patrick Kluivert'

Door Redactie
'Van Gogh-dief ondergedoken bij Patrick Kluivert'

De inbreker die in 2002 twee Van Gogh-schilderijen stal uit het Van Gogh Museum, heeft een tijd ondergedoken gezeten bij Patrick Kluivert in Barcelona. Dat zegt de man in kwestie, Octave Durham, alias 'Okkie', zelf in een speciale Brandpunt-documentaire die vanavond wordt uitgezonden. 

Lees ook: Ouders Sandra Masmeijer verkopen huis om haar te redden

Oeps...

In de docu vertelt Okkie hoe hij twee meesterwerken uit het Amsterdamse museum wist te stelen. Hij maakte overigens wel een foutje. Hij verloor zijn pet toen hij met de twee schilderijen veel te snel langs een touw naar beneden zakte. Hij was vergeten knopen in het touw te leggen. 

DNA

De politie kwam Okkie al snel op het spoor door DNA-materiaal dat in de pet gevonden werd. Toen agenten zijn woning in Amsterdam binnenvielen, wist hij alsnog te ontsnappen. "Gevlucht naar Spanje kreeg ik onderdak van voormalig profvoetballer Patrick Kluivert", zegt de crimineel. Patrick voetbalde in die periode bij FC Barcelona. 

Kennissen

Okkie kende Patrick uit Amsterdam. Toen hij hem in Barcelona tegenkwam, vertelde hij de voormalig profvoetballer dat hij door de politie werd gezocht. "Natuurlijk zei ik niet dat het vanwege de Van Gogh's was. Patrick zei toen: 'Waarom zit je de hele tijd in een hotel? Waarom blijf je niet bij mij thuis?' Toen zei ik: 'Als ze mij pakken, kom je in alle kranten van de wereld.' Daarop antwoordde hij: 'Dat kom ik toch al.'"

Terug van weggeweest 

Patrick Kluivert wilde niet reageren in de documentaire en blijft vooralsnog stil. Een familielid van hem zou het verblijf van Okkie in Barcelona wel hebben bevestigd. De Van Gogh-doeken zijn vorig jaar teruggevonden en schitteren vanaf volgende week na vijftien jaar afwezigheid weer in het Van Gogh Museum.

De Brandpunt Special: de Van Gogh-roof zie je vanavond om 20.25 uur op NPO2.

Beeld: Peter Smulders. Bron: RTL Boulevard