Van deze man liet Marco van Basten zijn toekomst afhangen

Door Redactie
Van deze man liet Marco van Basten zijn toekomst afhangen

Het moet Marco van Bastens grootste frustatie zijn: dat zijn broze rechter-enkel de belangrijkste reden was dat hij zijn gouden loopbaan als topvoetballer moest afbreken. Ook na zijn carrière bleef de pijn aan Van Bastens enkel bestaan. Daarom liet hij deze in 1996 uiteindelijk operatief ‘vastzetten’.

Daardoor zou hij enigszins mank blijven lopen, maar wel pijnvrij zijn. Al tijdens zijn gloriejaren speelde Marco’s enkel op. Hij kwam onder behandeling van ‘wonderdokter’ prof. dr. René Marti, een Zwitserse orthopedisch chirurg die praktijk hield in het AMC. Marti was niet alleen zijn arts, maar ook zijn vertrouwenspersoon; de voetballegende gaf zich totaal over aan de kennis en kunde van de Zwitser, en liet de rest van zijn carrière van zijn medische adviezen en ingrepen afhangen. 

Overleden

Omdat René Marti zo’n belangrijke rol speelde in Marco’s behandelingen, zal de voetballer geraakt zijn dat de arts onlangs in het Zwitserse Sankt Gallen op 79-jarige leeftijd overleden is. Marti leefde daar met zijn echtgenote Doris de laatste drie jaar een leven in de luwte, nadat hij getroffen werd door een herseninfarct. Sinds dat moment heeft hij nooit meer kunnen praten. Nu vinden ook zijn handen voor altijd rust. 

Lees het hele verhaal in Story. Editie 25 ligt nu in de winkel.

Van deze man liet Marco van Basten zijn toekomst afhangen

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders