Vader Raymond van Barneveld werd halfuur na zijn geboorte afgestaan

Door Redactie
Vader Raymond van Barneveld werd halfuur na zijn geboorte afgestaan

Niet alleen Raymond van Barneveld heeft een bewogen leven, ook dat van zijn vader Rob zou zich lenen voor een heftig boek. Dat hij een halfuur na zijn geboorte werd afgestaan door zijn moeder, heeft Rob nooit kunnen verkroppen. ‘Dat doe je nog niet bij een hond, laat staan bij een kind,’ zegt Rob tegen Story.

Wie denkt dat het levensverhaal van Raymond van Barneveld uniek is, kent dat van zijn vader Rob nog niet. Als klein jochie groeide Rob op in de Haagse volkswijk Laakkwartier. ‘Tonny Eyk is een achterneef van me, die woonde hemelsbreed tweehonderd meter bij me vandaan,’ vertelt Rob aan Story. Omdat Rob enig kind is, zag hij Tonny als zijn broer. Op elfjarige leeftijd veranderde het leven van Rob op ingrijpende wijze. ‘Toen vertelde mijn moeder dat ik was geadopteerd. Daar heb ik wekenlang huilend wakker van gelegen. Ik begreep er niets van.’ De biologische moeder van Rob kwam uit Heteren, in de buurt van Arnhem, en groeide op in een streng gereformeerd boerengezin. ‘Ze had meerdere broers en was de enige dochter in het gezin,’ zegt Rob. ‘In 1944, aan het einde van de oorlog, raakte ze op negentienjarige leeftijd zwanger van een Amerikaanse soldaat. Ze durfde dat niet tegen haar vader te zeggen, want dan waren de gevolgen niet te overzien geweest. Dus toen is ze met een dominee naar Den Haag gevlucht, en daar ben ik geboren. Een halfuur na mijn geboorte heeft mijn moeder me weggegeven aan de familie Van Barneveld.’ Op zijn 26e zocht Robs biologische moeder contact met hem. In het begin verliep dat goed. ‘Maar al vrij snel verwaterde het contact tussen ons. Als de klik van haar kant er niet is, dan houdt het op. Nee, mijn moeder leeft niet meer. Gelukkig niet. Ik heb het haar wel kwalijk genomen dat ze me weggegeven heeft. Dat doe je nog niet bij een hond, laat staan een kind. Maar als je dan alsnog contact met elkaar krijgt en je laat dat dan op de klippen lopen...’ 

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 48 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.