Twan Huys: 'Met kennis van nu was Holleeder-interview geschrapt'

Twan Huys blikt in het AD terug op zijn omstreden interview met Willem Holleeder.

Twan Huys
© ANP

Twan Huys had, met de kennis van nu, het bekritiseerde College Tour-interview met topcrimineel Willem Holleeder niet door laten gaan. Dat zegt de presentator in een interview met het AD.

'Ik respecteer alle meningen die hierover zijn. Maar ik denk dat het belangrijk is om het interview in die tijd te plaatsen', zegt Huys over het gesprek uit 2012. Volgens critici zou het interview Holleeder tot een held maken. 'Hij was net vrij man. Iedere krant, ieder televisieprogramma wilde hem interviewen.'

Getuigenissen

Een paar jaar later kwamen zussen Sonja en Astrid Holleeder met getuigenissen, waaruit volgens Huys bleek dat Holleeder 'veel meer op zijn kerfstok' had. 'Het was nog veel erger. Als we dat destijds hadden geweten, hadden we de uitzending niet gedaan. Dát is het verschil dat ik nu maak.'

Straf

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde Willem Holleeder in 2019 tot een levenslange gevangenisstraf, wegens het geven van opdrachten voor vijf liquidaties. De rechtbank acht alle feiten op de aanklacht tegen Holleeder bewezen en noemde hem 'gewetenloos'. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist. De rechtbank verklaarde ook bewezen dat Holleeder een voorname rol heeft gespeeld in een misdaadorganisatie, samen met de criminelen Dino Soerel en Stanley Hillis. De bende had het uit de weg ruimen van mensen tot doel.

Ontkend

Holleeder heeft altijd ontkend dat hij iets met de moorden te maken heeft. Zijn advocaten hadden destijds vrijspraak bepleit, omdat het bewijs ontbrak. Holleeder zit sinds december 2014 vast in verband met de reeks liquidaties.

Bron: ANP

Maak voordelig kennis met Story en kies een proefabonnement. Scoor 4 nummers voor €6,99 via Kiosk.nl

Of word lid van Story voor maar €2,30 per maand!