TV-iconen: Wieteke van Dort, een deftige dame met schuine grappen en harde uitspraken

Door Redactie
TV-iconen: Wieteke van Dort, een deftige dame met schuine grappen en harde uitspraken

In oktober 2021 bestaat de Nederlandse televisie 70 jaar. Story blikt in een serie portretten van bijzondere televisiepersoonlijkheden terug op de mens achter de sterren. In deze aflevering Wieteke van Dort, die in 1957 vanuit Nederlands-Indië naar Nederland kwam. ‘Ik ben een kind van twee culturen. Kind van de zon, kind van de kou.’ Het levensverhaal van de koningin van de kindertelevisie kent vooral veel zon en nauwelijks blauwe plekken. Of zijn die er toch?

Oplettende ogen

Hele generaties zijn met haar opgegroeid. Op de radio met Radio Lawaaipapegaai, als cabaretière met Wim Kan en Corry Vonk, op televisie in onder meer Oebele met Willem Nijholt, de Stratemaker-opzeeshow met Aart Staartjes en Joosten Prinsen en Het Klokhuis. Nauw verbonden met de Efteling in Kaatsheuvel. Ze heeft voor het park vele sprookjes ingesproken. Directeur van haar eigen bv, waar haar optredens, boeken, kunst, cd’s worden uitgebracht. Pièce de resistance is echter Tante Lien, het immens populaire Indische tantetje in sarong, het haar in een knot en de oplettende ogen achter een brilletje.

Klaprozenveld

Het leven van Louisa Johanna Theodora ‘Wieteke’ van Dort (1943) dat begon in Soerabaja voelt als een zonovergoten klaprozenveld, waarin tempo doeloe overheerst en schaduwen alleen worden aangebracht door statig uitwaaierende palmbladeren. Een jeugd met een baboe, djongos, een kokkie en kindermeisje. Het gezin Van Dort leefde de Indische droom tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Noodgedwongen verhuisde Wieteke op jonge leeftijd naar arm Den Haag, ‘de weduwe van Indië’.

Beeld: Peter SmuldersDit artikel komt uit Story. Editie 2 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.