• Liefde

Staat familierelatie Hugo de Jonge in de weg?

Door Redactie
Hugo de Jonge Lady Gaga

Nu Hugo de Jonge zich kandidaat heeft gesteld als CDA-lijsttrekker, worden zijn familiebanden onder de loep genomen. Wat is er waar van de verhalen dat Hugo’s broer Marien zijn geloofwaardigheid in de weg zou zitten?

De ster van Hugo de Jonge is rijzende! Waar de politicus voorheen voornamelijk opviel door zijn opvallende schoeisel, staat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens de coronacrisis ook inhoudelijk flink in de spotlights. Daarnaast stelde Hugo zich vorige week kandidaat als lijsttrekker van het CDA.

Geloofwaardigheid

Criticasters laten Story de afgelopen week weten te twijfelen aan de geloofwaardigheid van De Jonge. Dat heeft volgens hen vooral te maken met Hugo’s broer Marien, die werkzaam is als wetenschappelijk onderzoeker aan het Radboudumc in Nijmegen. In het verleden werkte Marien voor het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Merck. Die firma werkt samen met AstraZeneca, bij wie ons land onlangs met Italië, Duitsland en Frankrijk 300 miljoen coronavaccins, met een geschatte waarde van 750 miljoen euro, kocht. ‘Hugo focust zich als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wel heel erg op vaccineren,’ stelt Sonja van den Ende, voormalig Statenlid voor de SP in Zwolle, tegenover Story. ‘Je zou kunnen concluderen dat zijn broer daar een rol in speelt. Ik durf niet te zeggen dat Hugo’s broer geld verdient aan de vele vaccins die er bij een partner van zijn voormalige werkgever zijn ingekocht. Dat gaat me te ver. Maar ik kan wel zeggen dat beide heren deze schijn van belangenverstrengeling hadden kunnen voorkomen.’

Geruchten

Hugo de Jonge’s broer Marien verklaart desgevraagd tegenover Story: ‘Ik heb niet zoveel te verbergen. Ik heb vierenhalf jaar bij Merck gewerkt op de Research en Development-afdeling. Negen jaar geleden ben ik mijn baan verloren als gevolg van een reorganisatie. Waarom zou ik een bedrijf bevoordelen waar ik mijn baan ben verloren? Ik weet niets af van banden tussen AstraZeneca en Merck. Zij zijn concurrenten. Ik vind het verbazingwekkend dat er een verband gezien wordt – ik vind dit niet eens een schijn van belangenverstrengeling. Mijn broer en ik zullen er altijd voor zorgen dat daarvan geen sprake is. We zijn daar beiden bij gebaat. Ik heb een carrière in de wetenschap en mijn broer in de politiek. Wij zullen dit soort geruchten altijd willen voorkomen. Dit is kolder. Het doet me pijn dat dit soort dingen beweerd worden. Het is gewoon een ongelukkige samenloop van omstandigheden.’

Persoonlijke relaties

Aan Story laat minister De Jonge via zijn woordvoerder weten: ‘Tussen de vaccinstrategie van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het werk van zijn broer bestaat geen enkel verband. Persoonlijke relaties hebben nooit enige rol gespeeld. Het besluit om samen te werken met het bedrijf AstraZeneca om te komen tot een veilig en effectief coronavaccin is genomen door het Nederlandse kabinet en drie andere landen. Inmiddels werkt deze alliantie samen in een groter Europees verband.

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 26 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Staat familierelatie Hugo de Jonge in de weg?

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.