Sonja Barend doet bijzondere schenking aan Beeld en Geluid

Door Redactie
Sonja Barend doet bijzondere schenking aan Beeld en Geluid

Sonja Barend heeft haar persoonlijke televisie- en knipselarchief aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid geschonken. Het archief bestaat uit persoonlijke foto’s en papieren - ook over haar werk en leven in Israël, waarvoor zij kort haar Nederlandse televisiecarrière onderbrak.

Archief

Binnen de schenking valt ook de Ere Zilveren Nipkowschijf, een onderscheiding die zij in 2007 samen met televisieregisseur Ellen Blazer kreeg voor hun gezamenlijke oeuvre. Daarnaast bevat het Sonja Barend-archief brieven van schrijvers, programmamakers en politici, krantenknipsels en memorabilia. Sonja Barend kreeg stapels post, brieven van bewonderaars, maar ook van kritische en verontwaardigde kijkers. Zij verzamelde al deze documenten en plakte die grotendeels zelf in albums en schriften, voorzien van jaartallen en handgeschreven onderschriften.

Tv-icoon

Barend begon haar carrière in 1966 als omroepster bij de NTS, maar kreeg al snel haar eigen talkshow bij de VARA. Ze werd vooral bekend van programma’s als Sonja’s goed nieuws show, Sonja op maandag en Barend & Witteman.

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Beeld: Edwin Smulders | (ANP)