• Jinek

RTL komt met statement over tafelplakker bij Jinek: 'Voeren het gesprek liever aan tafel dan erop'

Door Redactie
RTL komt met statement over tafelplakker bij Jinek: 'Voeren het gesprek liever aan tafel dan erop'

RTL veroordeelt de lijmactie van klimaatactivist Jelle de Graaf in Jinek. 'De reden dat Jelle was uitgenodigd is juist omdat we het gesprek over het klimaat ontzettend belangrijk vinden', aldus een woordvoeder.

'Acties zoals gisteravond zijn alleen echt niet de bedoeling', laat RTL desgevraagd weten. 'Wij voeren het gesprek liever aan tafel dan erop.'

Tafelplakker bij Jinek

De Graaf lijmde zichzelf live op televisie vast aan de talkshowtafel van Jinek. Hij klom daarbij op tafel en wilde het hebben over de klimaatcrisis. 'Jullie hebben een plicht om eerlijk te berichten over de klimaat- en ecologische crisis. Een plicht die jullie niet nakomen. Het leven van ons allemaal staat op het spel', zei hij tegen presentator Beau van Erven Dorens, die inviel voor de zieke Eva Jinek.

'Geen idee'

Van Erven Dorens zei eerder woensdag dat hij de actie van De Graaf 'best wel intimiderend en bedreigend' vond. Volgens hem had de redactie geen idee dat de activist dit van plan was. Beau vreesde zelfs even dat hij 'iets verschrikkelijks' van plan was, zo vertelde hij woensdagochtend in Jan-Willem Start Op op NPO Radio 2. 

Jelle blijft niet plakken

Na een pittig gesprekje was het tijd voor de reclame, waarna de activist van tafel verdwenen was. Wat gebeurde er in die paar minuten? Er kwamen heel wat mensen aan te pas om het hele tafelblad op te tillen. Jelle protesteerde hevig: ‘Jullie brengen me in gevaar!’ Dat bleek nogal mee te vallen: de tafel was te breed voor de deur, dus zette de groep het blad voorzichtig op de grond. Terwijl de activist bleef gillen dat hij zat vastgelijmd schoof hij vloekend op de grond… Het programma kon daarna gewoon verdergaan. Het is niet bekend of De Graaf, een activist van Extinction Rebellion, in het vervolg nog welkom is in een uitzending van RTL.

Bron: ANP | Beeld: Still

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.