Ron’s Honeymoon Quiz tot Ted’s Familieshow: Ken jij deze oude zaterdagavondshows nog?

Door Redactie
Ron’s Honeymoon Quiz tot Ted’s Familieshow: Ken jij deze oude zaterdagavondshows nog?

De straat was leeg, de bank zat vol: vijftig jaar geleden was er elke zaterdagavond wel een spannende quiz of leuke spelshow op televisie. Kun jij je deze programma’s nog herinneren? Startpagina.nl haalt herinneringen op aan de legendarische televisieprogramma’s uit de jaren zeventig en tachtig.

Ron’s Honeymoon Quiz

'Want engelen bestaan niet, maar een meisje zoals jij…' Al zingend stelden de kandidaten van Ron’s ‘Honeymoon Quiz’ zich voor aan de kijkers. Allemaal aanstaande bruidsparen, die in de quiz vragen over elkaar en over hun schoonfamilie moesten beantwoorden. Maar in de finale liepen ze ook het risico in de soep te belanden, of een hele bak vla over zich uitgestort te krijgen.

Ron’s Honeymoon Quiz tot Ted’s Familieshow: Ken jij deze oude zaterdagavondshows nog?

Ted’s Familieshow

Het lijkt alsof Ted de Braak tijdens de jaren zeventig en tachtig echt elk weekend op televisie was. Zijn ‘Familieshow’ was razend populair! Gezinnen streden tegen elkaar, ze beantwoordden vragen om te testen hoe goed ze elkaar kenden. Aan het einde kon de winnaar kiezen uit drie prijzen, die verborgen stonden achter een gordijn. Kozen ze een prachtige reis naar een tropisch eiland? Of was het de mispoes? Fantastisch vermaak, en je vraagt je gelijk af: waar is Ted de Braak eigenlijk gebleven?

Avro’s Wie-Kent Kwis

In Avro’s ‘Wie-Kent Kwis’ streden aanstaande, koperen en zilveren bruidsparen tegen elkaar. De felbegeerde hoofdprijs was een rondje winkelen in de prijzenwinkel van presentator Fred Oster, met daarin allemaal artikelen om een nieuw huis mee in te richten, zoals een staande klok en een koel-vriescombinatie. Maar de echte sterren van de show zaten in de marmottenbak. Het waren de cavia’s, genoemd naar bekende Nederlanders zoals André van Duin, Sjaak Zwart en Rita Corita, die door een doolhof liepen naar een poortje met een geldbedrag. Spannend!

‘De show met 1001 prijzen’

Kun jij je de kreet: ‘En Pierre, wat hebben ze gewonnen?’ nog herinneren? Die komt uit de ‘Berend Boudewijn Kwis’, afgekort de ‘BB-Kwis’. Een programma dat in de jaren zeventig op de buis was. De prijswinnaars konden kiezen uit prachtige prijzen, en dat gaf het programma de bijnaam ‘De show met de 1001 prijzen.’ Populair: de kleurentelevisiestoel, een luie stoel die je in de zithoek kon zetten met mooi uitzicht op het televisietoestel.

Wie van de drie

Het is weer terug op televisie, ‘Wie van de Drie’, maar met heimwee denken wij terug aan die versie van vroeger. Een panel van bekende Nederlanders stelt vragen aan drie mensen die zich alle drie hebben voorgesteld met dezelfde naam én hetzelfde beroep. Wie is de echte motoragent, loodgieter, taxidermist of toiletjuffrouw? Meespelen thuis op de bank maakte het spel extra spannend: volgens mij is het mevrouw één!

Ron’s Honeymoon Quiz tot Ted’s Familieshow: Ken jij deze oude zaterdagavondshows nog?

Sterrenshow

Groot, groter, grootst: dat was de Sterrenshow, die ook de ‘Willem Ruis Show’ heette. Willem Ruis hield van spektakel en showbizz, en dat was aan zijn programma duidelijk te zien. Het werd gepresenteerd vanuit een grote circustent en niks was te gek: circusdieren, showballetten, internationale artiesten, prachtige decors en… zinderende spanning, want het was natuurlijk wel een spelshow. Kun jij je die spiraal met keiharde zoemer nog herinneren?

Lees je graag over vroeger en nostalgie? Of wil je weten wanneer welk programma vanavond op televisie komt? Tips, inspiratie en advies vind je op Startpagina.nl.

Beeld: Peter Smulders