Raven van Dorst over de kracht van 'Boerderij van Dorst'

Boerderij van Dorst, het programma waarin Raven van Dorst op diens boerderij aan het werken is met bekende Nederlanders, is razend populair. 

raven van dorst
© Peter Smulders

Elke aflevering komen er twee bekende gasten Raven van Dorst helpen op diens land. En dat levert altijd mooie gesprekken op.

Combinatie van gasten

Volgens Raven is de kracht van het programma de combinatie van de gasten, vertelt die aan Televizier. ‘Soms zijn het totale tegenpolen, soms zijn het mensen die in dezelfde sfeer zitten en dan is het boeiend om te zien waar ze verschillen.’ Zo zaten Jaimie Vaes en Israel van Dorsten samen in een aflevering. ‘De ex van Lil Kleine en een van de kinderen van Ruinerwold, wat kunnen zij nou gemeen hebben? Best wel wat, zo blijkt’, zegt Raven.

Spontane gesprekken

Raven houdt er niet van om zich urenlang voor te bereiden. ‘Nee, het liefst ga ik gewoon filmen en dan zien we wel wat er gebeurt: ‘Joh, je bent twee dagen weg van je leven en van de stad, vertel maar wat je op je hart hebt.’’ Dat talent om mensen aan het vertellen te krijgen, zagen we ook al eerder in het programma Nachtdieren. Hier ging Raven ’s nachts op pad in allerlei steden om te kletsen met wie die dan ook maar tegenkwam.

‘Het is veel prettiger om een spontaan gesprek met iemand te hebben zonder een vragenlijstje af te werken’, vertelt Raven in Televizier. ‘Negen van de tien keer is een persoon heel anders dan de verhalen die je over hen gehoord hebt. Mensen hebben altijd wat te zeggen, je moet je eigen beeld vormen.’

Geslaagde afleveringen

Kijkers vinden veel afleveringen erg geslaagd. Voor Raven is een aflevering echt geslaagd als die aan het einde nog niet wil dat het is afgelopen. ‘En als het lukt om, zoals K. Schippers ooit zei, ‘het gewone bijzonder te maken en het bijzondere gewoon’. We hebben allemaal een verhaal en allemaal herkenbare problemen.’ Het liefst maakt Raven televisie om die gewone, maar toch bijzondere, verhalen te vertellen.

Leven op de boerderij

Daarnaast is de boerderij en alles daar om heen natuurlijk een groot onderdeel van het programma. ‘Ik blijf het iets magisch vinden dat je iets in de grond stopt en dat het dan vanzelf groeit’, zegt Raven over het leven op diens boerderij. Het leven in de natuur brengt die het besef dat niet altijd alles snel hoeft. ‘Op de boerderij doe je qua gejaagdheid een paar stappen terug en dat ligt me enorm. Begrijp me goed: het is hier geen luilekkerland, maar de focus is anders.’ Het werken op ‘je eigen stukkie land’ geeft Raven enorm veel voldoening.

Maak voordelig kennis met Story en kies een proefabonnement. Scoor 4 nummers voor €6,99 via Kiosk.nl

Of word lid van Story voor maar €2,30 per maand!