Raffaëla Paton openhartig over drugsverleden: 'Ik lag daar half dood te gaan'

Raffaëla Paton werd in 2006 in één klap beroemd toen ze het derde seizoen van Idols won. Maar naarmate haar roem steeg, werd ook de prestatiedruk steeds groter.

Raffaëla Paton

Raffaëla weet lang te verbergen dat de druk haar te veel is en het eigenlijk helemaal niet goed met haar gaat. In de RTL-zangshow Better Than Ever vertelt Paton openhartig over haar verleden waarin ze veel geld en drugs binnenkreeg, maar juist te weinig eten. 

Topsport

Het winnen van Idols was voor Raffaëla een drukke bedoening. 'Ik kwam uit een religieuze achtergrond. Je bent ineens heel erg bekend. Dan kom je echt in een soort van rollercoaster', vertelt ze daarover. 'Ik zat in elk tv-programma dat je maar kan indenken. Ik reed van de ene naar de andere kant van Nederland.'

De druk die Paton toen voelde werd alsmaar hoger. 'Het is gewoon topsport, achteraf gezien.'

Problemen

Niet heel lang na Idols kreeg de zangeres te maken met persoonlijke problemen. 'Ik denk dat het was nadat ik ooit online op een forum had gelezen: "Ze wordt wat molliger." Toen ontstond bij mij een ziek probleem. Ik ging de hele tijd in de spiegel kijken, naar mijn lichaam', aldus Paton.

Kennismaking met drugs

Om 'af te vallen' maakte Raffaëla door een vriendin kennis met drugs (speed). 'Dat gebruikte ik en binnen een week was ik acht kilo afgevallen. Dat ging van kwaad tot erger', legt ze daarover uit. Het werd uiteindelijk nog een stukje heftiger omdat de zangeres ook eetproblemen kreeg. 'Op een gegeven moment snoof ik acht gram cocaïne per dag.' Het geld daarvoor haalde Raffaëla uit optreden. 'Ik verdiende heel veel geld met optreden. Als ik had gesnoven had ik het idee dat ik het optreden weer aankon.'

Om de drugs te kunnen blijven betalen, moest Paton steeds meer optreden. 'Het was bij mij ook nog zo dat ik tv-dingetjes deed. Ik heb The Voice gedaanBeste Zangers gedaan, voorrondes songfestival gedaan. Ik kon het heel goed maskeren. Dat werd steeds erger, erger en erger tot ik heel mager was.'

'Half doodgaan'

Voordat de vicieuze cirkel waarin Raffaëla zich bevond, verbroken werd, had ze nog één optreden die ze zich nog maar al te goed kan herinneren. 'Ik woog 48 kilo. Ik liep het podium af en ik kreeg gewoon een aanval. Het gordijn was dichtgetrokken en ik lag daar achter gewoon half dood te gaan. Dat was mijn rock bottom. Toen ging ik voor maanden naar Thailand, dat was mijn rehab', vertelt de Idols-winnares. 

Clean

Paton is - nadat ze ging afkicken - inmiddels alweer tien jaar helemaal clean. 'Ik denk dat dat een van m'n grote overwinningen is. Ik ben nu op mijn gelukkigst met mijn man en dochter, die inmiddels lekker aan het puberen is', zegt ze trots.

Bron: RTL Boulevard

Maak voordelig kennis met Story en kies een proefabonnement. Scoor 4 nummers voor €6,99 via Kiosk.nl

Of word lid van Story voor maar €2,30 per maand!