Pierre Kartner, Vader Abraham, overleden (87)

Pierre Kartner, Vader Abraham, overleden (87)

Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham, is dinsdag 8 november op 87-jarige leeftijd overleden. Zo meldt BN DeStem vandaag. De doodsoorzaak is niet bekend gemaakt. 

Vrijdagochtend is Pierre Kartner in stilte begraven.

Jeugd

Pierre Kartner werd in 1935 geboren in Elst en woonde vrijwel zijn hele leven in Breda. Op 8-jarige leeftijd won hij een zangwedstrijd van de AVRO, met het nummer: Ik wou dat ik een krekel was. Ondanks Pierre’s artistieke kwaliteiten stuurde zijn vader hem naar de banketbakkersschool. Daarna ging hij in militaire dienst. In deze periode vormde hij met twee dienstmakkers het muziektrio de Lettersets. In 1967 ging hij verder als muziekproducer en ontdekte hij Corry en de Rekels. In 1970 hadden Corry en de Rekels een grote hit met het nummer Huilen is voor jou te laat, dat 41 weken in de hitlijsten stond. Na Marco Borsato’s Dromen zijn bedrog (1994), is dit de bestverkochte Nederlandse single ooit.

De tekst gaat verder onder de video.

Het Kleine Café

Zijn leven stond volledig in het teken van muziek. Hij was zanger, (voorheen) bassist, tekst- en muziekschrijver en producent. Zijn grootste hits scoorde hij met ‘Het Kleine Café Aan de Haven’ (1975) en ‘Het smurfenlied’ (1977). ‘Het Kleine Café’ werd meer dan 200 keer gecoverd door andere artiesten, met ‘Het Smurfenlied’ stond hij wereldwijd bovenaan in allerlei hitparades. Daarnaast vergaarde hij roem met een groot aantal carnavalsnummers. Veel andere artiesten hadden succes met producties van Kartner, onder wie Corry Konings (met en zonder De Rekels), Jacques Herb, Ben Cramer en Mieke.

De tekst gaat verder onder de video. 

Vader Abraham

In 1971 had Kartner een carnavalshit met het nummer: Vader Abraham had zeven zonen. Voor het eerst trad hij op onder het alias waarmee hij beroemd werd: Vader Abraham.

Uit de publiciteit verdwenen 

De laatste jaren verdween Pierre, die er nooit voor terugdeinsde om zijn gepeperde mening ergens over te geven, al meer in de luwte van de showbizz en het openbare leven, ook omdat de muziekcoryfee bang was voor het coronavirus. Begin oktober 2021 werd echter duidelijk dat er van Pierre nauwelijks nog iets vernomen werd. Sterker nog: niemand wist waar hij verbleef. ‘Pierre heeft vorig jaar een herseninfarct gehad,’ vertelde een bron stellig aan Story begin oktober. ‘Hij verbleef tijdens zijn revalidatie enkele maanden in revalidatiekliniek De MARQ in Breda. Pierre is een half jaar geleden vertrokken uit De MARQ, hij verbleef daar tijdelijk. Na zijn ontslag werd afgesproken dat de communicatie via zijn zoon Walter zou verlopen. Toen Pierre De MARQ verliet was hij gewoon aanspreekbaar.’

Sieneke

Kartner schreef ook het lied Ik ben Verliefd (Sha-la-lie), waarmee Sieneke Nederland in 2010 vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival. In de finale was tegen zijn wil een bijzondere rol weggelegd voor Kartner. Omdat de stand gelijk was na het tellen van de stemmen en de punten van de jury, moest Kartner als componist de doorslaggevende keuze maken. Minutenlang op livetelevisie twijfelde hij en maakte hij duidelijk kenbaar dat hij het 'erg vervelend' vond. Kartner stelde zelfs voor om kop of munt te gooien, maar dat werd niet goedgekeurd. Toen presentatrice Yolanthe Cabau voorstelde om dan maar de jury te raadplegen, riep Kartner alsnog Sieneke tot winnares uit.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.