• De Meilandjes

Ondanks controversiële uitspraken blijft SBS6 achter familie Meiland staan: 'Ook de Meilandjes zijn wie ze zijn'

Door Redactie
Ondanks controversiële uitspraken blijft SBS6 achter familie Meiland staan: 'Ook de Meilandjes zijn wie ze zijn'

De familie Meiland ligt de laatste weken erg onder vuur na de anti-islamuitspraken van Erica. Vele sponsoren hebben zich gedistantieerd van de Meilandjes, maar SBS blijft volledig in de flamboyante familie geloven, zo laat SBS6-directeur Marco Louwerens weten.

'Ook de Meilandjes zijn wie ze zijn', zegt Louwerens terwijl hij de familie vergelijkt met de heren van VI. 'Dat is hun grote kracht. Daar kunnen we op tv om lachen en ons over verbazen. Dat zij daardoor inmiddels ook als privépersonen gevraagd worden in tv-shows en daar uitspraken doen, is aan hen.'

Vrijheid 

SBS beperkt de Meilandjes dan ook niet in wat ze willen zeggen. 'Niet om ervan af te zijn, maar het is niet aan ons om te zeggen: dit mag je niet zeggen of dit moet je wel zeggen, want dat is gunstig voor ons', zegt Marco daarover. 'Of je het er mee eens bent, is een ander verhaal. Maar zolang zij geen dingen doen die strafbaar zijn, vind ik dat zij daarin hun vrijheid moeten hebben.'

Biografie

Meiland vergelijkt in haar biografie vrouwen in boerka met pinguïns en noemt hoofddoekjes 'niet normaal'. Ook stelt ze dat de islam 'heel veel ellende brengt' en dat zij dit wil tegenhouden. Dochter Maxime heeft na alle commotie gezegd haar moeder te steunen, maar het was 'nooit mijn bedoeling geweest groeperingen buiten te sluiten of tekort te doen'.

Uitspraken

De verenigde moslimorganisaties noemen de uitspraken van Erica Meiland 'xenofobisch en racistisch. Haar uitspraken getuigen niet alleen van evidente onwetendheid omtrent islam en moslims, maar voeden ook het anti-moslimsentiment in dit land. Tevens wordt een grote groep mensen in onze samenleving weggezet en gedemoniseerd'.

Talpa

Talpa legt de oproep van een aantal Nederlandse moslimorganisaties om de samenwerking met de tv-familie Meiland te heroverwegen naast zich neer. De moslimorganisaties vroegen Talpa vrijdag in een open brief om een ferme veroordeling van de anti-moslimuitspraken van 'moeder' Erica, die de afgelopen weken ophef veroorzaakten. Een aantal bedrijven zegde de commerciële samenwerking met de Meilandjes op.

Talpa blijft bij een eerdere verklaring dat alle uitspraken van de Meilandjes die niet in het programma Chateau Meiland worden gedaan voor rekening van de familie zelf zijn. Het bedrijf voegt daar wel aan toe 'tegen het opzettelijk kwetsen van medemensen of bevolkingsgroepen te zijn'. De vraag of de uitspraken van Erica Meiland onder deze definitie vallen, wil Talpa niet beantwoorden.

Bron: Superguide | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.