• Volendam

Na zware burn-out: Jan Smit worstelt met identiteitscrisis

Jan Smit (37) werd drie jaar geleden getroffen door een zware burn-out. Na intensieve therapie is de Volendamse zanger weer opgekrabbeld, en hij treedt zelfs weer op. Al zijn nog niet al zijn problemen voorbij…

Door Kyra Rutgers
Jan Smit

Ik ben te lang doorgegaan. Dat is meestal waarom je uiteindelijk breekt.’ Jan Smit maakte in de zomer van 2019 bekend dat hij worstelde met een zware burn-out. In het diepste geheim was hij in Spanje vijf weken behandeld door vier Nederlandse therapeuten. Terug in Nederland wachtte hem een hersteltraject, dat hij deels doorliep in een gehuurd appartement buiten zijn geboortedorp Volendam.

Inmiddels ligt die loodzware periode ver achter de geliefde zanger. Hij treedt weer op, heeft het nieuwe album Boven Jan gelanceerd – waarop hij zijn herstel bezingt – en start deze maand met een gelijknamige theatertour door Nederland en België. Daarnaast is hij actief als voorzitter van voetbalclub FC Volendam. 

Niet meer te hard van stapel lopen

Toch vreest Jan niet dat hij opnieuw te hard van stapel loopt. ‘Ik had vroeger heel vaak moeite met nee zeggen. Ik wist wat goed voor me was en wat niet, maar dan moet je het ook nog altijd durven doen. En zover was ik heel lang niet. Ik wist dat iets niet goed voor me was of dat het niet in mijn agenda paste, maar toch nam ik het aan. Gewoon om mensen niet te moeten ontgoochelen. Dat overkomt me nu niet meer,’ vertelt Jan in het Belgische weekblad Primo.

Identiteitscrisis

Na zijn herstel doet Jan ook veel meer aan zelfreflectie. Daarin komt hij zichzelf regelmatig tegen, zoals hij dat ook zo mooi bezingt in zijn nieuwe single De Spiegel. ‘Wie is nou Jan Smit? Het is een vraag waar ik al lang mee worstel. ‘Het is voor mezelf nog altijd een zoektocht om uit te vinden welk stuk nou echt is en welk stuk me aangeleerd en nep is. Dat is heel lastig.’

Lees het hele verhaal in Story. Editie 01 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.