Na stoppen carrière en scheiding: Tom Dumoulin geniet van nieuwe leven als vrijgezel

Door Redactie
Na stoppen carrière en scheiding: Tom Dumoulin geniet van nieuwe leven als vrijgezel

Het scheidingsnieuws van Tom Dumoulin (31) sloeg in de sportwereld in als een bom. Zelf had de profwielrenner, die twee maanden geleden een eind aan zijn carrière maakte, de breuk ook niet zien aankomen. Toch is hij allesbehalve in een zwart gat gevallen.

Als derde Nederlander in de geschiedenis wist hij de Giro d’Italia te winnen, hij werd wereldkampioen tijdrijden en behaalde een tweede plek in de Tour de France. Twee maanden geleden zette Tom Dumoulin, een van de meest succesvolle Nederlandse wielrenners ooit, echter een punt achter zijn glansrijke carrière. ‘Het vuur is gedoofd. Ik heb niet meer de constante behoefte om mezelf tot het uiterste te drijven. Ik wil anders in het leven staan, liever zijn voor mezelf. En voor de mensen om me heen. Meer verbinding maken,’ vertelt Tom in NRC. ‘Topsport is heel mooi, maar je moet ook een beetje gek zijn in je kop om het lang vol te houden. Ik denk dat bijna iedere topsporter op het hoogste niveau een steekje los heeft. (...) Misschien was ik niet de meest geschikte persoon om vijftien jaar lang profwielrenner te zijn, nee. Sterker nog: ik bén daar niet voor geschikt. Daarom was het ook op na elf jaar.’ Tom vreesde het zwarte gat niet. Sterker nog: hij voelt zich beter dan ooit. En dat, terwijl twee weken geleden ook zijn huwelijk op de klippen is gelopen.

Verdrietig

Tom was dertien jaar samen met jeugdliefde Thanee. In 2018 bekroonden ze hun liefde met een trouwring. Dat hij ooit van zijn grote liefde zou gaan scheiden, had hij niet kunnen bevroeden. ‘Ik hoopte altijd dat ik niet een van die wielrenners zou worden die na het beëindigen van zijn carrière zou gaan scheiden,’ vertelt Tom, die de breuk niet had zien aankomen, aan NRC. ‘Maar dat is helaas toch wel het geval.’

Zelfliefde

Desalniettemin zegt hij zich ondanks het verdrietige besluit goed te voelen. ‘Eigenlijk heel goed. (...) Voor het eerst in mijn leven mag ik alles helemaal zelf invullen. Ik begin met een volledig blanco bladzijde en waar ik heen ga, ik heb geen idee. En dat wil ik graag nog even zo laten. Omdat het fijn voelt.’ De afgelopen periode is hij op buitenlands avontuur gegaan. ‘Ik heb zes weken alleen gereisd in Costa Rica en Fiji en dat is me supergoed bevallen. En half november vertrek ik naar de Himalaya. (...) Ik vond het best spannend om juist in deze periode, nu mijn leven op z’n kop staat, even niemand te hebben om op terug te vallen. Dat beviel goed. Die wetenschap, dat je gewoon blij kunt zijn met jezelf, zelfliefde en -respect hebt, maakt het leven lichter.’

Beeld: Brunopress

Lees het hele verhaal in Story. Editie 47 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.