Na het verlies van zijn vader: Youp van ’t Hek gekweld door angst

Door Redactie
Na het verlies van zijn vader: Youp van ’t Hek gekweld door angst

Een zesvoudige bypassoperatie, corona en een bacteriële longontsteking... Youp van ’t Hek heeft het flink voor zijn kiezen gehad. Het feit dat de cabaretier een paar keer in korte tijd met zijn sterfelijkheid werd geconfronteerd, gaf hem stof tot nadenken.

Het had niet veel gescheeld of Youp van ’t Hek (66) had het niet meer na kunnen vertellen, toen hij afgelopen voorjaar in het ziekenhuis werd opgenomen met corona. Daarbovenop kreeg de cabaretier, die al jaren met hartklachten kampt en in 2015 een zesvoudige bypassoperatie onderging, een bacteriële longontsteking. ‘En dan was het ook nog een bacterie die zin heeft om een aanslag op je hartkleppen te plegen, waardoor je binnen een paar uur dood kan zijn,’ vertelt Youp in Volkskrant Magazine.

De dood

Hoewel er inmiddels weer alle reden is tot optimisme over Youps gezondheid, is hij wel in de greep van de dood. ‘Ik ben al van kleins af aan met de dood bezig, dat is niet veranderd.’ Youp weet nog precies wanneer zijn angst voor de dood is ontstaan. Dat was in 1966, toen zijn vader twee zware hartinfarcten kreeg. Zijn vader overleefde het en werd uiteindelijk 81 jaar. ‘Dat onderdeel van het leven, de dood, ziek zijn, zit, om het modern te zeggen, in mijn DNA. Dat komt door die infarcten van mijn vader,’ zegt hij in Volkskrant Magazine.

Door: Karin Riethoven | Beeld: Edwin Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 52 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.