• Showbizz

Moordenaar Pim Fortuyn leeft als een vorst

Moordenaar Pim Fortuyn leeft als een vorst

Toen Volkert van der G. (52) vier jaar geleden zijn meldplicht bij de reclassering met succes aanvocht, deed hij dat volgens zijn advocaat vanwege zijn naderende emigratie naar Duitsland. Maar de meedogenloze moordenaar van Pim Fortuyn woont nog steeds gewoon op dezelfde plek, ontdekte Story...

Het was vorige week precies twintig jaar geleden dat Volkert van der G. politicus Pim Fortuyn vermoordde.

Op vrije voeten

Hoewel Volkert tot een gevangenisstraf van achttien jaar werd veroordeeld, kwam de moordenaar al in 2014 vervroegd op vrije voeten, na amper twaalf jaar cel. Wel werd met Volkert een meldplicht overeengekomen.

Vervallen meldplicht

In 2018 verzette Volkert zich tegen zijn meldplicht en spande een kort geding aan tegen de staat. Volgens zijn advocaat was Volkert van plan naar Duitsland te emigreren, omdat hij hier geen passend werk kon vinden, en kon hij zich niet om de zes weken melden. De rechter oordeelde in het voordeel van Volkert en in mei 2018 werd besloten dat zijn meldplicht kwam te vervallen.

Niet geëmigreerd

Dankzij de beslissing van de rechtbank kon Volkert op zoek naar een baan in Duitsland en zijn immigratieplannen vorm gaan geven. Uit Story-onderzoek is echter gebleken dat Volkert vandaag de dag nog altijd meerdere keren per week bij zijn woning in Harderwijk wordt gesignaleerd. Daar lijkt hij te leven als een vorst in vrijheid, na zijn celstraf van twaalf jaar voor de politieke moord. ‘We zien Volkert meerdere keren per week langs ons huis hardlopen. (...) Hij woont hier met zijn vrouw', vertelt een buurtbewoner, die graag anoniem wil blijven ter plekke aan Story. Een andere buurtbewoner bevestigt de woorden van Volkerts buurtgenote. ‘Ik kom Volkert meerdere keren per week tegen, vaak hardlopend. Ik kan me niet voorstellen dat hij in Duitsland woont en werkt.’

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 20 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.