Monique des Bouvrie vindt zaak over erfenis 'heel verdrietig'

Monique des Bouvrie vindt het 'enorm verdrietig' dat zij samen met haar kinderen, zoon Jan junior en dochter Bo, tegenover de oudste kinderen van haar overleden man Jan des Bouvrie in de rechtbank staat. 

Monique des Bouvrie

Dat zei de weduwe van de interieurontwerper maandag in de rechtbank in Lelystad, waar een kort geding diende.

Dochter Nicole en zoon Jean-Marc uit het eerste huwelijk van Jan hebben beslag laten leggen op de villa van de in 2020 overleden ontwerper, omdat zij ontevreden zijn over de manier waarop de erfenis van hun vader verdeeld wordt. Dat beslag hoopte Monique eraf te laten halen. De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak in de zaak.

Heel verdrietig

'Ik vind het enorm verdrietig hoe we nu tegenover elkaar zitten', zei Monique zodra zij de beurt kreeg om iets te zeggen. 'Het was de laatste wil van mijn man.' Haar zoon, Jan junior, noemde het ook 'heel verdrietig allemaal'. Nicole leek aan de woorden van Monique te twijfelen. 'Ik heb afgelopen twee jaar geen woord met haar gewisseld', stelde ze. Alleen met Moniques zoon Jan heeft zij de laatste tijd nog contact gehad, zei ze.

Zaak om erfenis

Nicole en haar broer Jean-Marc twijfelen of hun vader Jan des Bouvrie, die vlak voor zijn dood nog een wijziging liet doorvoeren in zijn testament, 'wist wat hij wijzigde'. Dat zei de advocaat van de oudste kinderen van de ontwerper, Menno van Gaalen, maandag in de rechtbank van Lelystad. De cliënten van Van Gaalen 'betreuren' dat niet gelukt is om in overleg tot een oplossing te komen, zo stelde de advocaat van Nicole en Jean-Marc. Zij maken zich zorgen over hun rechtspositie, gebaseerd op 'wantrouwen' jegens Monique en haar twee kinderen, zei hij.

Nicole en Jean-Marc zijn namelijk 'verbaasd' dat Jan nog vlak voor zijn overlijden het testament heeft gewijzigd. Dit is niet wat hij aan hen heeft verteld en past niet bij 'de relatie die ze met hem hadden'. De oudste kinderen van de ontwerper vragen zich af of hij wist wat hij wijzigde in het testament. 'Hij kon niet lezen door zijn dyslexie.'

Wilsbekwaam

De rechter reageerde dat een notaris altijd moet controleren of iemand wilsbekwaam is, dus of iemand weet wat hij tekent. Van Gaalen zei verder dat Nicole en Jean-Marc wantrouwen hebben wegens onder meer een gebrek aan inzicht in het testament en het beslag willen beëindigen, mits 'er een vervangende zekerheid wordt aangeboden'.

Marjolein Hees, de advocaat van Monique, liet weten dat de twijfel aan wilsbekwaamheid 'een nieuw punt' is en dat haar cliënten dat 'van zich werpen'. Ook stelde Hees dat Nicole en Jean-Marc meer willen 'dan waar zij recht op hebben'. Nicole en Jean-Marc staan 'in de wachtkamer' en pas bij het overlijden van Monique is de vordering opeisbaar, aldus de advocaat. De oudste kinderen willen volgens haar 'zekerheid' halen waar ze geen recht op hebben. Ook wordt volgens de advocaat gepoogd Monique neer te zetten als 'boze stiefmoeder'.

Bron: ANP

Maak voordelig kennis met Story en kies een proefabonnement. Scoor 4 nummers voor €6,99 via Kiosk.nl

Of word lid van Story voor maar €2,30 per maand!