Moeder Wendy van Dijk over haar ‘beginnende dementie’

Omdat Wendy van Dijks moeder Tiny in maart 79 jaar wordt, is het volgens de tv-ster niet vreemd dat haar geheugen haar soms in de steek laat. Aan Story vertellen Wendy en Tiny over hun innige band, die juist nu misschien wel belangrijker is dan ooit.

Door Nick Dijkman
Wendy van Dijk
© Brunopress

Vanuit haar bestaan als SBS6-icoon heeft Wendy van Dijk van haar voornaam een mediamerk gemaakt. Met haar platform Wendy heeft ze een eigen community gecreëerd, waarbij de nadruk op sport, gezondheid en lifestyle ligt.

Bewegen in de genen

‘Ik sta ervoor om mensen in beweging te krijgen en te houden,’ vertelt Wendy op de Huishoudbeurs in RAI Amsterdam aan Story. ‘Als je je lichamelijk goed voelt, ben je mentaal ook sterker.’ Het beste voorbeeld daarvan is Wendy’s moeder Tiny. ‘In maart wordt ze 79, maar ik hoef haar niet aan te sporen om te bewegen,’ zegt Wendy met een glimlach. ‘Ze loopt dagelijks twaalf kilometer. Dus je kunt wel zeggen dat het bewegen in de genen zit.’

Voor haar zorgen

Na het wegvallen van Wendy’s vader Jaap, die in 2006 aan de gevolgen van darmkanker overleed, zorgde de Talpa-presentatrice ervoor dat haar moeder Tiny naast haar in het landelijke Nigtevecht kon komen wonen. ‘Je kunt alleen maar buren met je moeder zijn als de band goed is. We gunnen elkaar ook privacy, rust en vrijheid. Dat gaat fantastisch.’ Het voelt voor Wendy dan ook als een geschenk dat ze haar moeder al zeventien jaar in haar nabijheid heeft. ‘Naarmate ze ouder wordt kunnen wij steeds meer voor haar zorgen. Zij heeft altijd zo goed voor ons gezorgd, dat we dat ook voor haar doen. Ze vergeet veel dingen, dat maakt het nog fijner om haar dicht in de buurt te hebben.’

Beginnende dementie

'Ik denk dat ik last heb van beginnende dementie. Ik moet thuis ook dingen opschrijven. Bijvoorbeeld als ik met iemand bel en er iets belangrijks wordt verteld, anders ben ik het na het gesprek alweer kwijt. In het begin dacht ik: dat onthoud ik wel. Maar nu weet ik: dat is niet zo. Ik word in maart 79, en mag wat dat betreft niet klagen. En dat doe ik ook niet. Ik hoop dat ik altijd naast Wendy kan blijven wonen.' Vertelt Tiny aan Story. 

Lees het hele verhaal in Story. Editie 08 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.