Medewerkers doen boekje open over jarenlang grensoverschrijdend gedrag bij DWDD

Door Redactie
Medewerkers doen boekje open over jarenlang grensoverschrijdend gedrag bij DWDD

Ruim vijftig voormalige medewerkers van talkshow De Wereld Draait Door, kwalificeren het gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk en enkele eindredacteuren destijds als 'grensoverschrijdend'. Dat zeggen zij in gesprek met de Volkskrant. Het ging volgens de medewerkers om 'extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen'. Tientallen werknemers vielen ziek uit vanwege de werkomstandigheden.

De woede-uitbarstingen en vernederingen zouden ervoor hebben gezorgd dat 'een angstcultuur in stand werd gehouden'. De huidige directie van BNNVARA geeft tegenover de Volkskrant toe dat er sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag. 'De eindredactie en presentator hadden op hun gedrag en de cultuur op de redactie aangesproken moeten worden. Dat dit destijds niet is gebeurd, is pijnlijk voor de (oud-)collega’s die dit aangaat', aldus de directie.

'Enorme' spijt

De directie heeft de afgelopen maanden naar eigen zeggen 'zeer indringende' gesprekken gevoerd met de 62-jarige presentator. Daarin zou Van Nieuwkerk erkend hebben dat hij grenzen over is gegaan op de vloer van het programma, dat hij van 2005 tot en met 2020 presenteerde. Van Nieuwkerk zegt 'enorme' spijt te hebben dat hij destijds niet iedereen een veilig en prettig gevoel heeft kunnen geven. BNNVARA stelt vooralsnog geen onafhankelijk onderzoek in, laat de omroep aan de Volkskrant weten. Wel roept de omroep (oud-)medewerkers op hun verhaal te delen.

Chansons!!

Uit het onderzoek van de Volkskrant blijkt eveneens dat Van Nieuwkerk bij opnames van het programma Chansons!! wederom een grens over is gegaan. Een medewerker gaf na een woede-uitbarsting van de presentator aan zich grensoverschrijdend bejegend te hebben gevoeld.

Uitgebreid artikel

Het gerucht dat de Volkskrant met een uitgebreid artikel over Van Nieuwkerk zou komen, deed al geruime tijd de ronde. Waar het precies over zou gaan, bleef al die tijd onduidelijk. De krant zou naar verluidt maanden bezig zijn geweest met het schrijven van het artikel over de de DWDD-presentator. De woordvoerder van Van Nieuwkerk laat desgevraagd aan het ANP weten dat de presentator het 'vooralsnog' bij zijn reactie in de Volkskrant laat.

Bron: ANP | Beeld: ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Storynieuwsbrief.