Martine Bijl genoot van de erkenning, maar vluchtte voor het succes

Door Redactie
Martine Bijl genoot van de erkenning, maar vluchtte voor het succes

In oktober 2021 bestaat de Nederlandse televisie 70 jaar. Story blikt in een serie portretten van bijzondere televisiepersoonlijkheden terug op de mens achter de sterren. In deze aflevering Martine Bijl. Kattig en schattig. En een mensenschuwe tobber. 

Lief blondje

Doktersdochter uit Amsterdam. Martine Bijl (1948-2019) stond voor een bepaald type. Blond, begaafd en beschaafd. ‘Over lief blondje ben ik nu wel heen, maar ik heb jarenlang echt niets anders gelezen dan dat. Misschien was dat ooit wel even terecht. En misschien heb ik daarom ook wel zo vreselijk hard gewerkt om daar verandering in aan te brengen.’ Op 17-jarige leeftijd werd ze ontdekt. Die eerste jaren zagen haar bewonderaars haar als het bleue zangeresje van chansons, dromerig struinend door boomgaarden in videoclips in zwart-wit. Later werd ze bekend als panellid van Wie van de Drieen had ze haar eigen tv-shows. Haar carrière leek zich als vanzelf en langs allerlei wegen, disciplines en genres te ontrollen. 

Onzekerheid

Alles wat ze deed, leek haar makkelijk af te gaan. Toch kende ze een grote mate van onzekerheid. ‘Mijn grootste angst is dat ik niet goed genoeg ben. Ik weet van mezelf dat ik het heel plezierig vind als mensen me aardig vinden. Ik heb dat nodig. Ik denk dat ik in Nederland de artiest ben die het blijste is met een goede recensie. Niet dat ik ga huilen bij een slechte, want ik huil niet zo gauw. Maar ik heb er wel de pest over in. En ik word er onzeker van.'

Afscheid

In drie decennia was ze in meer dan veertig reclamespotjes te zien, vrijwel altijd vergezeld door meneer De Haan en met teksten die veelal uit haar eigen pen kwamen. Afscheid nam ze met een troonrede: ‘Lieve mensen, voor deze ene keer moet u niet de groeten van HAK maar van Martine hebben. Ik heb het land 27 jaar vanaf mijn plek in het groenteveld mogen bedienen. Maar... ik leg het bijltje erbij neer. Ja, dat is een beslissing die erin hakt, ook bij mij. Het lege pot-syndroom, wie kent het niet. Maar ik kan het hebben. Ik werd er namelijk al die jaren vorstelijk voor beloond. U moet de groenten van Hak hebben!’ Alsof alleen de dood die glimlach van haar gezicht kon vegen. 

Beeld: Brunopress

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 06 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.