Martien en Erica leggen samen een ‘perfecte’ tuin aan in Chateau Meiland

Het was gisteravond alweer tijd voor de vierde aflevering van Chateau Meiland. Toch is er buiten kibbelen en klussen nog niet veel gebeurd dit seizoen. 

Chateau Meiland
© Still

De Meilandjes willen het liefst alles tegelijk doen. Zo zijn ze bezig om een nieuw pension op te starten, maar zitten thuis ook nog in een grote verbouwing. Gelukkig stond gisteravond wel een thema centraal: de tuin. Martien en Erica besloten deze samen aan te gaan leggen. En dat leverde weer hilarische beelden én uitspraken op. 

Terwijl Montana en Maxime helpen om de grond uit te spitten, gaat Martien aan de slag met het meetlint. Zo weet hij precies hoeveel hagen hij straks nodig heeft rondom het terras en het zwembad. 

Meten met een sjaal

Ook Martien leert van zijn fouten: hij trekt voordat hij de klus gaat klaren even andere, niet zo nieuwe, schoenen aan. Maar natuurlijk weigert hij om de bekende colbert en sjaal af te doen. Zuchtend en steunend begint Martien aan het meten van de tuin. Daarbij stapt hij om de minuut op zijn eigen sjaal. Onhandig? Ja. Maar het levert weer heerlijke ouderwetse beelden op. ‘Steeds die sjaal gaat ook weer niet goed.’ Zelfs Erica merkt de onhandige accessoire om de nek van Martien op. ‘O, je scarf! Doe af dat ding, joh.’ Maar Martien weigert. Hij moet en zal modieus in de tuin werken. 

Giftige plantjes

Als de gaten voor de heggen zijn gegraven, begint het echte werk pas. Martien en Erica hebben hun nieuwe taxussen opgehaald bij een kennis van ex-schoonzoon Dirk en kunnen beginnen met planten. ‘Ik vind het zo leuk, het zijn net kleine kerstboompjes’, aldus Martien. Maar een oplettende Twitteraar merkt op dat het verre van feestelijke plantjes zijn. ‘Een taxus is hartstikke giftig voor honden.’ Ook een andere kijker thuis heeft de opmerkelijke keuze van de taxushaag door. ‘Weer goed nagedacht over de plantkeuze in de tuin met 2 honden en misschien een 3e…’, schrijft ze. 

 

Kibbelend stel

Daar komen Martien en Erica wellicht nog wel later achter. Als een echt getrouwd stel stoppen de twee al kibbelend de haagjes een voor een in de grond. Erica stopt ze in de ‘gleuf’ en Martien bekijkt of alle taxussen wel op gelijke hoogte in de tuin komen te staan. ‘Eerst kijken en dan dichtgooien’, schreeuwt Erica. ‘Jij moet het aansluiten’, sneert Martien terug. ‘Nou zit hier een heel groot gat.’ ‘Komt dat niet door het zand wat jij ertussen hebt gegooid’, probeert Erica zichzelf nog te redden. ‘Ja, dat is mijn schuld weer’, aldus een sarcastische Martien. 

‘Perfect’

Na een tijd hebben de twee het ritme te pakken. ‘De hoogte is perfect’, laat Martien na een paar boompjes weten. Dat trekt Erica niet. ‘Niet meer zeggen perfect. Perfect is het nooit. Dat is alleen voor mensen die heel gauw ergens genoegen mee nemen.’ Het kan zo op een tegeltje. Maar Martien is het daar niet mee eens. Hij aanschouwt het tuinwerk is van een afstandje en gooit er nog een keer het woord ‘perfect’ in tot afschuw van Erica. ‘Zeg dat nou niet joh! Ik vind het zo stom. Als het iets niet is, dan is het wel perfect. ‘Nou, op een gegeven moment is het wel perfect’, probeert Martien nog. ‘Nee, dan is het gewoon goed’, aldus de altijd optimistische Erica. 

Positieve klank

‘Perfectie is eigenlijk niet te bereiken in het leven. Perfectie vind je denk ik alleen terug in de natuur', gaat ze nog even door. 'Daar zijn we toch mee bezig’, merkt Martien - die met zijn handen in de aarde zit - op. ‘Ik vind gewoon dat het een positieve klank geeft, als je zegt ‘perfect’.’ Ondanks de perfecte aanleg, merkt Martien toch opeens een gat op tussen de taxushagen. ‘Deze moet opschuiven. Of zeg jij perfect?’, vraagt hij aan Erica. Erica kan de kleine foutjes achter zich laten. ‘Ach, de rest groeit wel. De ene is een beetje dikker dan de ander.’ En daar sluit Martien zich bij aan. ‘En weet je; het wordt toch nooit perfect’, sluit hij de werkzaamheden af.

Maak voordelig kennis met Story en kies een proefabonnement. Scoor 4 nummers voor €6,99 via Kiosk.nl

Of word lid van Story voor maar €2,30 per maand!