• Married at first Sight

Mark uit MAFS: Match or Mistake vertelt openhartig over eetstoornis

Mark Zijlstra (45) was afgelopen zomer te zien in Married At First Sight: Match or Mistake. In het programma sprak hij al over zijn eetstoornis die hij als tiener had en nu doet hij ook in Libelle een boekje open over zijn tienerjaren. 'Ik zat er diep in', vertelt hij. 

MAFS Mark

Heftige tienerjaren

Hoewel Mark in de eerste jaren van zijn jeugd een zorgeloos leven leidde, veranderde alles toen op zijn zestiende Mark's moeder borstkanker kreeg en zijn grootouders komen te overlijden. 'Mijn stabiele basis was ineens niet zo stabiel meer. Even warm nog, maar niet meer zo vanzelfsprekend. Mama, die in de ochtend soms nog mijn brood klaarmaakte voor ik naar school fietste, lag in het ziekenhuis. Wat als dit het laatste broodje was dat ze voor me smeerde? Hoe kon ik het laatste boterhamzakje dat ze ooit zou hebben aangeraakt, hier in een prullenbak achterlaten?', aldus Mark. 

Eetstoornis

Mark's moeder wordt gelukkig weer beter, maar de eetstoornis die hij ontwikkelt heeft gaat niet weg. 'Mama werd beter, mijn warme nest werd weer stabiel. En onbewust moet ik hebben gedacht dat dat kwam door mijn dwangmatige maniertjes. Ik zette door, daagde mezelf uit, putte mezelf uit. (...) Ik testte mezelf om het noodlot niet te tarten en ik werd magerder en magerder', legt de MAFS-deelnemer uit. Het wordt op een gegeven moment zo erg dat Mark zelfs opgenomen wordt in het ziekenhuis waar hij sondevoeding krijgt. 

Opgenomen in een kliniek

Toen Mark in het ziekenhuis omringd was door kankerpatiënten, voelde hij zich schuldig, want volgens hemzelf deed hij dit zichzelf aan. De tweede keer dat hij wist dat hij een ommekeer moest maken is tijdens een opname in een kliniek. Daarover vertelt hij: 'Wie was ík om me zo slecht te voelen? Ik had geweldige ouders, die nog leefden. Mijn opa en oma waren overleden, maar wel op een mooie leeftijd. Met mij was er eigenlijk niets aan de hand, behalve dat ik mezelf dit aandeed. Resoluut liep ik naar de begeleiding van de kliniek: ‘Ik ben beter. Ik kan naar huis.’ Dezelfde dag nog at ik mijn ontbijt, lunch en avondeten helemaal op. Ik moest door mijn ondergewicht nog veel aankomen en dat lukte.'

Herstellen

Inmiddels is - gelukkig - het stemmetje van 'Mevrouw Anorexia' verdwenen en Mark is nu degene die mensen helpt die dezelfde worsteling hebben als hij. Een worsteling waar hij jarenlang mee moest dealen. En dat is niet alleen fijn voor Mark, maar ook voor 'lotgenoten', aldus Mark. 'Ik merk dat lotgenoten het fijn vinden iemand met ervaring te spreken naast de artsen die ze dagelijks zien.'

Bron: RTL Boulevard

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina! Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.