Mark Rutte overspoeld met verzoekjes voor het Eurovisiesongfestival

Mark Rutte Eurovisiesongfestival

Nu Duncan Laurence voor het eerst in 44 jaar heeft gewonnen, zal het Eurovisiesongfestival volgend jaar in Nederland worden georganiseerd. Verschillende steden hopen dan ook op de eer om het event te mogen organiseren en overspoelen onze premier Mark Rutte met allerlei verzoekjes.

"Dat Nederland nu na 44 jaar dat Eurovisiesongfestival mag organiseren, dat is natuurlijk enorm", zegt Rutte tegenover RTL Boulevard. "Ik heb vannacht al de eerste sms'jes gekregen van burgemeesters die zeiden: 'Kan het bij ons?' Dus daar moeten we maar eens even rustig naar kijken."

Op de kaart

Al die aandacht voor ons (koude) kikkerlandje is natuurlijk geweldig en de winst op het Eurovisiesongfestival zet ons land wel meteen op de kaart. Het is namelijk heel gunstig voor een Nederlandse stad om het Eurovisiesongfestival te organiseren, want de stad kan miljoenen euro's aan de benodigde investeringen via toerisme terugverdienen.

Drukte

Het Eurovisiesongfestival vindt volgend jaar plaats in mei en dreigt samen te vallen met de Grand Prix in Zandvoort. De badplaatst verwacht op dat moment 200.000 bezoekers en volgens het toerismebureau is het vanwege de grote drukte dan niet logisch om het Eurovisiesongfestival in Amsterdam te organiseren.

Een woordvoerster van de marketingorganisatie licht toe dat er nog meer mooie steden in Nederland zijn, zoals Rotterdam, Arnhem en Zwolle. Volgens het beleid zou het ook beter zijn als de toeristen over het land gespreid worden.

Hollandse zuinigheid

Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO, was er zaterdag bij tijdens de finale in Tel Aviv. Ze verwacht dat Nederland een budget nodigt heeft van 25 tot 35 miljoen voor het Eurovisiesongfestival, maar denkt niet dat de financiering een probleem wordt. "Het songfestival is een van de beste promoties voor Nederland", aldus Rijxman.

Als het aan Mark Rutte ligt, gebruikt Nederland geen belastinggeld voor de organisatie van het festival. Volgens Rutte is het aan de NPO om de kosten te dragen. Kamerlid Kirsten van den Hul is het daar niet mee eens. "Het songfestival komt naar Nederland. Een mooie kans om te laten zien wat we in huis hebben.", laat ze weten op Twitter. "Dat gaat natuurlijk niet uit het toch al krappe NPO-budget, zoals de minister-president wil. Hollandse zuinigheid op zijn best", reageert ze op Twitter. "Gewoon doen."

Mark Rutte overspoeld met verzoekjes voor het Eurovisiesongfestival

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: RTL Boulevard, ANP | Beeld: Peter Smulders