Maria Callas stierf aan een gebroken hart

Door Redactie
Maria Callas stierf aan een gebroken hart

Zij is een operadiva, hij een van de rijkste mensen op aarde; het liefdesverhaal van Maria Callas en Aristoteles Onassis zit boordevol passie. Maar het stroomt ook over van de tragiek. De twee konden niet mét, maar vooral ook niet zónder elkaar. Het is alweer 40 jaar geleden dat Maria stierf aan een gebroken hart, maar ‘de grootste liefdestragedie van de vorige eeuw’ zal nooit in de vergetelheid raken... De 34-jarige Maria Callas is op het hoogtepunt van haar roem als society-columniste Elsa Maxwell in Venetië een feest voor haar organiseert. Het is 1957 en Maria is dan tien jaar getrouwd met de dertig jaar oudere Giovanni Meneghini, die ook haar manager is. Wanneer Maria aanschuift aan de dinertafel, weet scheeps-tycoon Aristoteles Onassis de stoel naast haar te bemachtigen. Hij koestert een mateloze bewondering voor de beroemde operazangeres, die net als hij van Griekse afkomst is. Zij is niet onder de indruk van de puissant rijke reder, maar Onassis heeft nadrukkelijk zijn zinnen op haar gezet. De daaropvolgende zeven dagen verschijnt hij als bij toverslag steeds bij haar in de buurt, waar ze ook gaat.

Eregasten

Maria is gevleid, maar meer ook niet. Wanneer ze een optreden geeft in Parijs, wordt er een mand rozen bij haar hotelkamer afgeleverd. Op het kaartje, ondertekend door Onassis, staan in het Grieks gelukwensen. Tijdens de lunch arriveert er een nieuwe mand rozen met eenzelfde kaartje. Vlak voordat ze naar het concertgebouw vertrekt, arriveert de derde mand. Ditmaal zonder kaart. Maria weet wie de afzender is, maar ze is getrouwd en houdt een affaire liever buiten de deur. In juni 1958 staat Maria in de opera Medea in het Londense Covent Garden. Onassis nodigt veertig gasten uit voor deze voorstelling en verder nog 160 mensen voor het daaropvolgende feest in het Dorchester Hotel. Eregasten zijn Maria en haar man.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 39 ligt nu in de winkel.

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale herfst-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: ANP