Legt Máxima vrienden het zwijgen op?

Door Redactie
Legt Máxima vrienden het zwijgen op?

Journaliste Marcia Luyten werkt aan een biografie over Máxima. De koningin, die daaraan geen medewerking verleent, houdt intussen de touwtjes strak in handen: haar vrienden moet haar om toestemming vragen voor ze iets mogen vertellen.

Na zes jaar het gezicht te zijn geweest van NPO-talkshow Buitenhof wijdt journaliste Marcia Luyten zich momenteel aan een allesonthullende biografie over Máxima. Het boek zal een zo betrouwbaar mogelijk totaalplaatje schetsen van onze vorstin. Toch betekent dat niet dat mensen uit haar directe omgeving uit de school kunnen klappen over haar persoonlijke wel en wee: Máxima heeft daarover het vetorecht. In Het Parool vertelt Luyten dat de Rijksvoorlichtingsdienst haar medewerking verleent, maar dat ze geen contact wenst met Máxima. Dat om te voorkomen dat de koningin bedoeld of onbedoeld invloed kan uitoefenen op de inhoud van het boek. ‘Wanneer ik Máxima zou spreken, kom ik op het terrein van de geautoriseerde biografie. Dat wil ik niet. Wat voor mij allesbepalend is, is dat de RVD aangeeft dat mensen in de nabijheid van Máxima met mij mogen spreken,’ legt de schrijfster uit. ‘Vergis je niet, negentien jaar lang hebben alle mensen uit de kringen van Máxima gezwegen. Ik interview dus mensen die nog nooit met de pers hebben gesproken. Iedereen die ik spreek, neemt eerst nog contact op met Máxima of de RVD om toestemming te vragen.’ Daarmee geeft Luyten aan dat geen bekende van de koningin met haar zal praten vóórdat Máxima daar expliciet het groene licht voor geeft. 

Lees het hele artikel in Story editie 25. Nu in de winkel. Kun je niet wachten? Bekijk 'm via Blendle.

Legt Máxima vrienden het zwijgen op?

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders