Klimaatactivist lijmt zich vast op talkshowtafel en wordt op bijzondere wijze verwijderd

Door Redactie
Klimaatactivist lijmt zich vast op talkshowtafel en wordt op bijzondere wijze verwijderd

Beau van Erven Dorens zat vanavond in een ‘sticky situation’. Klimaatactivist Jelle de Graaf lijmde zichzelf tijdens de uitzending van Jinek vast op de tafel.

Klimaatactivist Jelle de Graaf zat eigenlijk aan tafel om te praten over de acties van Extinction Rebellion en Stop Oil Now. De activisten lijmen zich vast aan metro’s, of blokkeren belangrijke verkeersaders om aandacht te vragen voor het milieu. Recent gooiden klimaatactivisten soep over een schilderij van Vincent van Gogh (dat overigens niet werd beschadigd).

Ik zit hier vast!

Volgens De Graaf worden maatschappelijke veranderingen vooral afgedwongen door irritante figuren, waarna hij zelf op tafel sprong. Hij haalde lijm tevoorschijn en ging in discussie over het klimaat met Beau van Erven Dorens. ‘Ik zit hier vast, en ik ga het hebben over de klimaatcrisis!’ Naar eigen zeggen sprong Jelle op tafel, omdat dit één van de weinige manieren is om aandacht te vragen voor klimaatverandering. ‘Waar was de aandacht toen deze zomer miljoenen Pakistanen te maken hadden met gigantische overstromingen?'

Vast met elkaar

Beau van Erven Dorens vond het allemaal wel amusant, totdat Jelle dwars door de presentator heen bleef praten. ‘Ik denk dat je punt veel beter overkomt als ik je ook een vraag mag stellen.’ Zangeres S10 haalde kou een beetje uit de lucht: ‘Je zit nu toch vast, dus we kunnen het er net zo goed over hebben.’ Nadat Jelle museumdirecteur Emilie Gordenker aanviel vanwege vermeende banden met de fossiel industrie was de aardigheid er wel van af. 

Jelle blijft niet plakken

Na een pittig gesprekje was het tijd voor de reclame, waarna de activist van tafel verdwenen was. Wat gebeurde er in die paar minuten? Er kwamen heel wat mensen aan te pas om het hele tafelblad op te tillen. Jelle protesteerde hevig: ‘Jullie brengen me in gevaar!’ Dat bleek nogal mee te vallen: de tafel was te breed voor de deur, dus zette de groep het blad voorzichtig op de grond. Terwijl de activist bleef gillen dat hij zat vastgelijmd schoof hij vloekend op de grond…

Wisselende reacties op Jinek-stunt

De reacties op de stunt bij Jinek lopen behoorlijk uiteen. Er zijn uiterst negatieve én positieve geluiden te horen, maar de middenweg lijkt te overheersen: belangrijke boodschap, maar op een nogal lompe manier gebracht. Daar sprak Jelle (toen hij nog niet vastgeplakt zat) over: ‘Maatschappelijke veranderingen worden juist door irritante groepen veroorzaakt.’ De activist maakt het volgens Beau van Erven Dorens goed: hij werd naar buiten geleid, maar kreeg eerst nog een glaasje cola om weer aan te sterken.

Je las een artikel van Veronica Superguide: Jouw gids in de jungle van films, series en tv.

Bron: Veronica Superguide | Beeld: still

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.