• Showbizz

Kees van der Spek deelt laatste gesprek met Peter R. de Vries

Door Redactie
Kees van der Spek deelt laatste gesprek met Peter R. de Vries

Kees van der Spek heeft donderdag zijn laatste gesprek met zijn "leermeester" en vriend Peter R. de Vries gedeeld. Hij sprak de misdaadverslaggever voor zijn podcast Partners in Crime zo'n twee weken voordat die werd neergeschoten op straat in Amsterdam.

Op 24 juni 2021 gingen de twee met elkaar in gesprek. In de afleveringen spreekt Van der Spek met collega-misdaadverslaggevers.

Dierbaar gesprek

'Niemand had toen kunnen vermoeden dat dit de laatste keer zou zijn dat zij elkaar zouden zien. Het werd een mooi en dierbaar gesprek tussen twee vrienden over de avonturen die ze samen hebben mogen beleven', zo luidt de omschrijving van het gesprek. Een deel van de podcast is gebruikt voor de Videoland-special Het Laatste Interview met Peter R. de Vries.

Samen op reis

Kees en Peter waren graag nog een keer samen op pad gegaan om een misdaadzaak te onderzoeken. Dat is te horen in een extra aflevering van de podcast, die Van der Spek donderdag heeft gedeeld. 'Het zou weleens een keer gebeuren, of niet?', vraagt Van der Spek aan zijn goede vriend De Vries, die een jaar geleden werd vermoord. 'Ja, een mooie zaak', antwoordt hij dan.

Leermeester

In de podcast, tevens het laatste interview dat De Vries gegeven heeft, bespreekt Van der Spek meerdere avonturen en dierbare momenten die hij met 'zijn leermeester' heeft meegemaakt. Zo deelt Van der Spek een moment waarop De Vries hem bang maakte. 'Dat weet ik nog, ja', zegt De Vries. 'Dat was in de Bijlmer, in een café. Ik zei: als hij een pistool trekt, loop dan niet weg, maar spring bovenop hem.' Dat maakte grote indruk op Van der Spek. 'Vond je het niet heftig om dat van je personeel te vragen?', vraagt Van der Spek vervolgens. 'Ik zag jou niet als mijn personeel. Ik zag jou als mijn maat. We waren een duo. Wij deden dat soort dingen. Aan een ander had ik het misschien nooit zo gevraagd. Maar dat deden wij. Ik vond het een praktische tip die ik aan je gaf', antwoordde de Vries, waarna de twee gezamenlijk lachen.

Veel geleerd

De Vries benadrukte ook de vele reizen die hij met Van der Spek heeft gemaakt. 'Dat reizen vond ik het allerleukste wat wij hebben gedaan. Omdat als wij daar dan op reis waren, dan waren we gefocust op een zaak en werd ik niet de hele dag lastiggevallen met alle andere dossiers waar ik aan werkte. Punt twee. Niemand herkende mij daar, wat voor mij ook vaak een verademing was. Ik kon er gewoon over straat.'

Ook zegt De Vries "veel geleerd" te hebben van Van der Spek. 'Ik kan me ook herinneren dat we op allerlei reizen hele diepzinnige gesprekken hebben gehad over bijvoorbeeld het geloof. Ik was een ongelovige thomas en jij was een christenhond. Daar hebben we mooie gesprekken over gehad. Daar heb ik altijd wel veel van geleerd.'

Laatste advies

De aflevering van de podcast begint en eindigt met een advies van De Vries aan jonge journalisten. 'Blijf niet achter je bureau zitten, maar ga eropuit. Want een vliegende kraai vangt altijd wat.'

Op 6 juli vorig jaar werd De Vries neergeschoten na een bezoek aan RTL Boulevard. Negen dagen daarna overleed hij aan de gevolgen daarvan.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.