Janine Abbring  gepest, depressief en ernstig ziek

Door Redactie
 Janine Abbring  gepest, depressief en ernstig ziek

Janine Abbring (43) kijkt niet met nostalgische gevoelens terug op een onbezorgde jeugd. De presentatrice van het derde seizoen van Zomergasten was op school het doelwit van pesters. Ook thuis kreeg ze het nodige te verstouwen.

In het programma Zomergasten voelt Janine Abbring haar gasten stevig aan de tand over gevoelige kwesties uit hun persoonlijke leven. Zelf zou ze de ultieme gast kúnnen zijn, want al van jongs af aan heeft Janine de nodige drama’s moeten doorstaan. Drama’s die ook nu nog een grote invloed hebben op haar leven. Zo is naar eigen zeggen haar bewijsdrang ontstaan doordat ze flink getreiterd werd op school. ‘We verhuisden van Rhoden, een beetje een kakdorp in Drenthe, naar Warffum in Noord-Groningen, meer een plattelandsgemeenschap, waar ik heel erg ben gepest,’ aldus Janine in Humo. ‘Ik was een heel bleu meisje met gestreepte HEMA-onderbroeken en een staartje op mijn hoofd. Mijn klasgenoten stonden al sjekkies te roken bij het fietsenhok. Niemand zat op mij te wachten.’ Klasgenoten wilden niet naast haar zitten, pakten haar tas af en gooiden de inhoud leeg en slingerden vernederende opmerkingen naar haar hoofd.

Manisch depressief

Eenmaal thuis leek Janine ook niet tot rust te kunnen komen. Haar moeder kampte met een rugaandoening, waardoor ze fysiek tot weinig in staat was. ‘Ik ben op relatief vroege leeftijd voor mijn moeder gaan zorgen,’ vertelt Janine aan Psychologie Magazine. ‘Op een gegeven moment ging het erg slecht met haar. Ze leek manisch depressief, later bleek het vasculaire dementie te zijn.’ De lichamelijke en geestelijke gesteldheid van haar moeder had zijn weerslag op het hele gezin. ‘Ik werd somber en neerslachtig, had geen plezier meer in de dagelijkse dingen. Als ik mijn moeder had bezocht op de gesloten afdeling van het ziekenhuis, was ik daarna heel zwaarmoedig.’ Het was uiteindelijk haar zus die Janine een spiegel voorhield. ‘Het irriteerde me dat mijn zus – volkomen onterecht, natuurlijk – minder gebukt ging onder de situatie. Wat heeft mama eraan als wij nu ook nog eens depressief raken? vroeg ze me. De enige manier om als kind je ouders gelukkig te maken, is door zelf gelukkig te zijn.’ Dat inzicht hielp Janine uitein-delijk om haar depressie te overwinnen en nog stééds houdt ze zich aan deze regel. Haar moeder is inmiddels overleden, maar omwille van haar vader zorgt Janine ervoor dat het goed met haarzelf gaat. ‘Want daar- mee zorg ik ook het best voor hem.’ 

Beeld: ANP

Lees verder in Story. Editie 34 ligt nu in de winkel of lees verder via Tijdschrift.nl. 

 Janine Abbring  gepest, depressief en ernstig ziek

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.