Jan van Veen schoot mediamagnaat te hulp: ‘Ik heb John de Mol gered!’

Door Redactie
Jan van Veen schoot mediamagnaat te hulp: ‘Ik heb John de Mol gered!’

Naar eigen zeggen gaat John de Mols Talpa momenteel door bange tijden. Wellicht dat de gedachten van de mediatycoon nu weleens teruggaan naar de dagen dat hij écht alles dreigde kwijt te raken. Toen was het radio-icoon Jan van Veen die John redde. ‘Was er op dat moment geen hulp geweest, dan was er ook geen John de Mol geweest zoals we die vandaag de dag kennen,’ vertelt Jan aan Story.

Al sinds hij in 1964 debuteerde bij Radio Veronica is de donkerbruine stem van Jan van Veen (75) een begrip in Nederland. Zeker nadat hij later het legendarische Candlelight maakte waarin gedichten van (verliefde) luisteraars op de tonen van romantische muziek door Jan de ether in werden geslingerd. In die ruim vijftig jaar dat hij in de showbizz werkte, zag Jan heel wat grote namen komen en gaan. Zo was hij er bijvoorbeeld getuige van hoe huidig mediamagnaat John de Mol met zijn productiebedrijf op het punt van omvallen stond. ‘Ik heb bemiddeld voor John op de rand van alle ellende toen geen bank ook maar een gulden in hem wilde investeren,’ vertelt Jan aan Story. ‘John was op dat moment een kleine producent die hulp zocht, omdat hij er niet veel verstand van had hoe je leningen afsluit en dergelijke zaken. Was er op dat moment geen hulp geweest, dan was er ook geen John de Mol geweest zoals we die vandaag de dag kennen.’ Zou iemand dezer dagen dergelijke activiteiten voor John de Mol uitvoeren, dan zou er waarschijnlijk een factuur ter dikte van een menukaart richting het hoofdkantoor van Talpa gaan.

Vroeger

Destijds ging dat heel anders. ‘Nee, daar heb ik geen geld voor gevraagd,’ zegt Jan. ‘Dat deed je ook niet, dat was gewoon een vriendendienst. Op dat moment kon natuurlijk ook niemand bedenken dat John ooit zo groot zou worden.’ Dat dit wel gebeurde, is mede aan Jan te danken. Hij vond uiteindelijk iemand die het wel aandurfde om met de toen nog jonge John in zee te gaan. ‘De banken zagen het dus niet zitten. Vervolgens heb ik John geïntroduceerd bij mijn alleroudste vriend Willem van Kooten. Die ken ik al 57 jaar. Dat is sinds ik hem in militaire dienst leerde kennen. Hij heeft uiteindelijk geïnvesteerd in John en de rest is geschiedenis.’ Het was dus Jan die John de Mol uiteindelijk de weg wees richting een investeerder en zijn productiebedrijf daarmee redde. Heeft Jan daar later in zijn carrière nog profijt van gehad? ‘Nee. Natuurlijk was het uiteindelijk ook Willem die echt investeerde en meeging in het grote De Mol-spel. Maar wie weet heb ik er ooit nog eens profijt van, je weet maar nooit.’

Beeld: Peter Smulders

Lees de rest in Story. Editie 15 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.