• Showbizz

Jan Slagter is niet van plan Matthijs van Nieuwkerk contract aan te bieden bij Omroep MAX

Jan Slagter

Jan Slagter is niet van plan om Matthijs van Nieuwkerk een contract aan te bieden nu hij bij BNNVARA is opgestapt. Volgens de Omroep MAX-baas is dat totaal niet aan de orde.

'Ik snap die vraag wel maar Matthijs gaat nu gewoon een hele tijd helemaal niets doen', zei Slagter in de RTL 4-talkshow Beau naar aanleiding van het nieuws rondom het grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij De Wereld Draait Door.

In gesprek gaan

Slagter raadt Van Nieuwkerk dringend aan om in gesprek te gaan met de slachtoffers. 'Ik zou dat enorm toejuichen. Als hij dat doet, zou dat de lucht kunnen klaren voor hem maar zéker ook voor de mensen die dus nog nooit met hem daarover hebben gesproken. En dan kan er een hoop goeds weer gebeuren.'

Volkskrant-artikel over DWDD

Ruim vijftig voormalige medewerkers van talkshow De Wereld Draait Door, kwalificeren het gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk en enkele eindredacteuren destijds als 'grensoverschrijdend'. Dat zeggen zij in gesprek met de Volkskrant. Het ging volgens de medewerkers om 'extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen'. Tientallen werknemers vielen ziek uit vanwege de werkomstandigheden.

Angstcultuur

De woede-uitbarstingen en vernederingen zouden ervoor hebben gezorgd dat 'een angstcultuur in stand werd gehouden'. De huidige directie van BNNVARA geeft tegenover de Volkskrant toe dat er sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag. 'De eindredactie en presentator hadden op hun gedrag en de cultuur op de redactie aangesproken moeten worden. Dat dit destijds niet is gebeurd, is pijnlijk voor de (oud-)collega’s die dit aangaat', aldus de directie.

Uitgebreid artikel

Het gerucht dat de Volkskrant met een uitgebreid artikel over Van Nieuwkerk zou komen, deed al geruime tijd de ronde. Waar het precies over zou gaan, bleef al die tijd onduidelijk. De krant zou naar verluidt maanden bezig zijn geweest met het schrijven van het artikel over de de DWDD-presentator. Inmiddels is Van Nieuwkerk opgestapt bij BNNVARA, loopt er een NPO-onderzoek naar de cultuur binnen DWDD en heeft BNNVARA-directeur Suzanne Kunzeler namens de omroep 'een diepgevoelde spijtbetuiging' gedaan in het programma Nieuwsuur.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.