• Showbizz

Jamai voor nieuwe nier afhankelijk van vrienden en familie

Door Redactie
Jamai voor nieuwe nier afhankelijk van vrienden en familie

Nu Jamai Loman zo snel mogelijk een niertransplantatie moet ondergaan, doet hij er goed aan in zijn directe omgeving een geschikte donor te zoeken. In gesprek met Story legt Sanne Rademaker van de Nierstichting uit waarom.

Na de heftige openbaring van Jamai regende het steunbetuigingen aan het adres van de sympathieke tv-persoonlijkheid. Het is dan ook vrij uniek dat Jamai al op zijn 31e een andere nier moet. ‘Nierfalen kan in principe iedereen overkomen, maar het komt vaker voor bij oudere mensen,’ legt Sanne Rademaker, pr-specialist van de Nierstichting, uit. ‘Een nierziekte kan erfelijk bepaald zijn, maar je kunt ook nierschade oplopen door diabetes of hoge bloeddruk. Een gezonde levensstijl kan helpen nierschade te voorkomen.’ Jamai zal zijn levenswijze rigoureus moeten gaan veranderen. De wachtlijsten voor een nieuwe nier zijn lang – het kan drie tot vier jaar duren voordat Jamai aan de beurt is. Tot die tijd moet hij dialyse-behandelingen ondergaan, waarbij zijn bloed wordt gezuiverd. 'Wij zeggen altijd: Dialyseren is geen leven, het is overleven.' Mocht Jamai de tijd niet hebben om drie tot vier jaar op een nieuwe nier te wachten, dan zal hij in zijn directe omgeving moeten informeren of iemand in staat is een nier aan hem af te staan. ‘Het liefst bij bloedverwanten, met een soortgelijk DNA en dezelfde bloedgroep,’ zegt Sanne.

Lees het hele artikel in Story editie 26. Nu in de winkel. Kun je niet wachten? Bekijk 'm via Blendle.

Jamai voor nieuwe nier afhankelijk van vrienden en familie

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Edwin Smulders