Is er een overkill aan Bekende Nederlanders in spelshows op televisie?

Kijkers lijken massaal af te haken bij programma’s – en dat zijn er nogal wat – waarin Bekende Nederlanders de hoofdrol spelen. Er gaat bijna geen avond voorbij waarin onze sterren niet in shows de strijd met elkaar aangaan. TV-kenners, onder wie Catherine Keyl, Henny Huisman en Hans van der Togt zeggen te weten waarom daar nog maar weinig successen tussen zitten. 

Alles is Muziek
© RTL

Presentatrice Marieke Elsinga had veel verwacht van haar zaterdagavondshow Alles is Muziek, waarin een panel van Bekende Nederlanders moet raden met welke voorwerpen geluid wordt gemaakt en ook zelf met alledaagse voorwerpen muziek moet maken. Het werd echter geen succes. Kijkers noemden het programma kinderachtig en verwarrend. Tevens luidde er kritiek dat er wéér BN’ers in het panel zaten.

Rijtje wordt steeds langer

Het rijtje televisieprogramma’s waarin producenten gebruikmaken van Bekende Nederlanders wordt steeds langer. Race Across the World, Het Perfecte Plaatje, Ik hou van Holland, The Masked Singer, Avastars, Expeditie Robinson, Make up your Mind, Special Forces Vips, DNA Singers, BN’ers in het ziekenhuis en The Interior Project Vips zijn slechts enkele voorbeelden. Ondertussen haken de kijkers massaal af.

Vaak door gemakzucht

TV-vakvrouw Catherine Keyl zegt tegen Story dat te begrijpen. ‘Er gaat bijna geen avond voorbij dat Bekend Nederland niet in een tv-programma zit. En zitten ze niet in een amusementsprogramma, dan wel in een talkshow. Waar aan een kickbokser wordt gevraagd wat hij van de hedendaagse politiek vindt. Daarin ben ik als kijker niet geïnteresseerd. Dan hoor ik liever de mening van de man of vrouw van de straat. Maar niet die van de Bekende Nederlanders. Wat ook meespeelt, en dat zal me niet in dank worden afgenomen, is dat het vaak door gemakzucht komt. Het is heel makkelijk om die Bekende Nederlanders te vragen. De nummers zijn voorhanden en het is een kwestie van bellen. En voor wat geld komen ze echt wel opdraven. Maar ik vind het niets toevoegen.’

Alles is Muziek te gênant voor woorden

Catherine vervolgt: ‘Ik heb gekeken naar Alles is Muziek van Marieke Elsinga, en ook ik heb weggezapt. Het was een drama! Ik dacht: die moeten echt wel heel veel betaald krijgen om hieraan mee te doen. Het was te gênant voor woorden. Dat Het Perfecte Plaatje wel scoort, heeft er mee te maken dat de bekende deelnemers moeten presteren. Bij The Masked Singer en Make up Your Mind zit een verrassingselement. Daarom scoort het. Mensen hebben thuis wat te raden. En de kostuums zijn waanzinnig om naar te kijken. Dat is leuk. Maar op een fles slaan om muziek te maken, dat is toch debiel?!’

Lees het hele verhaal in Story. Editie 16 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.