Inge Ipenburg: 'Omdat ik niet ‘lief’ genoeg deed, kreeg ik de rol uiteindelijk niet'

Door Redactie
Inge Ipenburg: 'Omdat ik niet ‘lief’ genoeg deed, kreeg ik de rol uiteindelijk niet'

Nadat twee Amerikaanse actrices onthulden dat producent Harvey Weinstein tal van medewerksters seksueel heeft misbruikt, is de Hollywood-beerput opengetrokken. Maar óók in de Nederlandse acteerwereld blijken actrices, onder wie Inge Ipenburg, aan de grijpgrage handjes van invloedrijke producenten en regisseurs te zijn overgeleverd. ‘Omdat ik niet ‘lief’ genoeg deed, kreeg ik de rol uiteindelijk niet...’ zegt Inge.

'Hij stak zijn tong tegen mijn huig, lachte en liep weg.’ Inge Ipenburg kan het zich nog herinneren als de dag van gisteren dat een producer van een Nederlandse televisieserie haar op deze manier betastte. ‘Ik duwde hem weg en riep: Doe normaal! Hij antwoordde: Dit was een compliment. Omdat ik je aantrekkelijk vind. Maar voor mij waren dat ongewenste intimiteiten. Hij lachte om mijn reactie en de keer daarna dat ik hem zag, gebeurde het gewoon weer. Opnieuw die tong in mijn mond.’ Inge weet zeker dat zij niet de enige actrice is die dit is overkomen.

Actrice

Veel van haar collega’s zwijgen uit angst. Maar Inge, bekend van haar rollen in onder andere GTST en Celblok H, houdt niet langer haar mond. ‘Het is niet ongebruikelijk dat je als actrice aardig moet zijn voor iemand die de rollen verdeelt. Dat je hun ego streelt zoals ze graag willen. Het ingewikkelde is dat je geen trut gevonden wilt worden, maar het maakt je onzeker en kwetsbaar omdat het op een plek gebeurt waar je je werk gewoon wilt doen. Maar de seksuele intimiteiten kunnen niet door de beugel.’ Inge spreekt uit ervaring. De regisseur van een serie waarin Inge een rol speelde, was behoorlijk gecharmeerd van haar. ‘Ik wist dat hij me meer dan leuk vond. Het was toen moeilijk om een grens te bepalen. Want een toevallige aanraking, wás dat dan toeval of werd het bewust gedaan? 

Het hele verhaal lees je in de nieuwste Story. Editite 42 ligt nu in de winkel.

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: ANP