Het leven zonder haar grote liefde is moeilijk voor Tineke de Nooij

Door Redactie
Het leven zonder haar grote liefde is moeilijk voor Tineke de Nooij

Deze week is het vier jaar geleden dat Tineke de Nooij (81) definitief afscheid moest nemen van haar Peter, die lange tijd ziek was voordat hij stierf. Ze heeft er vrede mee hoe het destijds is gegaan. Maar dat haar grote liefde er niet meer is, blijft pijn doen.

Amper een half jaar nadat ze was afgezwaaid, werd haar radiocomeback al aangekondigd bij Radio Veronica, waar het in 1960 allemaal was begonnen. Toen zenderbaas Rob Stenders hoorde dat Tineke zich stierlijk verveelde en haar werk miste, bood hij haar meteen aan op weekenddagen het avondprogramma Tineke te maken, waarin ze sinds augustus als vanouds muziek draait en gasten ontvangt. Tineke is dolblij. Want hoe heerlijk haar woning in de bossen bij Baarn ook is, de muren kwamen op haar af. Aan aanloop van vrienden en haar dochters Tuffie (57) en SaraLee (41) – uit haar eerste huwelijk met jazzsaxofonist Tony Vos – geen gebrek. Maar Tineke voelde zich niettemin erg alleen. En de mooie herinneringen aan haar grote liefde, oud-chirurg Peter IJkelenstam, kwamen nóg meer bovendrijven.

Aftakelen 

‘Met mijn man had ik een heel relaxed leven,’ vertelt Tineke in Mezza, de AD-weekendbijlage. Vier jaar geleden moest ze afscheid nemen van Peter, met wie ze in 1991 op haar 50e verjaardag was getrouwd in een speciale uitzending van haar tv-middagprogramma Tineke. De twee kenden veel geluk, maar de laatste zestien jaar waren vooral gevuld met verdriet. Peter was niet meer de man op wie Tineke verliefd was geworden. Na meerdere herseninfarcten was hij blijvend veranderd. Peter woonde in een verzorgingshuis, waar Tineke hem zo vaak mogelijk bezocht. Het deed haar veel pijn hem te zien aftakelen, hij herkende haar gaandeweg ook niet meer. Vooral voor Peter zelf was ze opgelucht dat zijn lijden op 6 oktober 2018 voorbij was. Hij werd 94 jaar. ‘Ik pakte zijn hand en zat drie uur lang naast hem,’ schreef Tineke diezelfde avond op Facebook. ‘Mijn lieve Peetje, de liefde van mijn leven. Hij had geen idee wie er naast hem zat en ineens was het afgelopen. Het heeft zo lang geduurd dat hij niets meer kon, hij wilde ook niet meer, dus het is echt goed zo. We hebben er vrede mee, maar het is zo... Ja, moeilijk.’ Peter mocht dan niet meer de droomman zijn met wie ze trouwde en al jaren niet meer thuis wonen, dat maakt het gemis niet minder. En in de afgelopen maanden dat ze thuiszat, werd Tineke er extra mee geconfronteerd dat ze alleen is. ‘Het is wennen dat ik de verantwoording voor mezelf heb,’ zegt ze in Mezza.

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 40 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.