Freek Vonk in shock door bizarre vondst op Schiphol

Door Redactie
Freek Vonk haaienvinnen

De douane op Schiphol heeft gisteren 217 kilo aan gedroogde haaienvinnen onderschept. Freek Vonk is dan ook enorm van slag hierdoor en reageert vol verbazing op het nieuws.

Met zijn stichting No Wildlife Crime zet de bioloog zich in voor het dierenleed dat door mensen wordt aangedaan, evenals het beschermen van haaien tegen stroperij.

"Ik weet natuurlijk dat de handel in haaienvinnen gigantisch groot is, aangezien ik deze handel in kaart heb geprobeert te brengen in Vietnam, Maleisië en Hong Kong, waar ik undercover heb gefilmd voor mijn programma Freek naar de Haaien", schrijft Freek op Facebook. "Maar dat dan zoveel kilo haaienvinnen onderschept wordt in eigen land, dat is dan toch wel shocking."

Zijdehaaien

Freek legt uit dat de haaienvinnen afkomstig zijn van zijdehaaien, een beschermde soort die niet zomaar gevangen mag worden. "Dit is precies de reden waarom ik met mijn Stichting No Wildlife Crime, een actie ben begonnen om haaien te beschermen tegen stroperij", aldus Freek, die de komende week naar de Bahama's gaat om met deze haaien te duiken.

Steun

Freeks volgers reageren massaal op zijn bericht. Iemand schrijft: "Bizar als je het om zou draaien, je loopt over straat en ineens worden je ledematen eraf gesneden en voor dood achtergelaten. De mens heeft de verplichting om goed voor de flora en fauna te zorgen, niet om ze in rap tempo de dood in te jagen. Wij zijn deel van het ecosysteem en we hebben elkaar nodig."

Iemand anders is van mening dat alle diersoorten beschermd dienen te worden en weer een ander zegt: "Ik wil je best helpen met het vangen van stropers. Die zijn niet beschermd. Bel me maar!"

Zeldzaam

De onderschepte partij gedroogde haaienvinnen is een 'unieke vondst' volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), want dit is voor het eerst in jaren. De RVO, die optreedt tegen illeghale handel in bedreigde dieren en planten, heeft de vonst in beslag genomen. De haaienvinnen waren vanuit Cuba onderweg naar een bedrijf in Hong Kong. 

Freek Vonk in shock door bizarre vondst op Schiphol

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: Peter Smulders