• De Bauers

Frans Bauer op bezoek bij de politie: 'Ik ben nooit boos, maar nu helaas wel!'

Door Redactie
Frans Bauer op bezoek bij de politie: 'Ik ben nooit boos, maar nu helaas wel!'

Frans Bauer liet zijn fans vrijdagochtend in een filmpje op sociale media weten dat hij op weg was naar het politiebureau. 'Ik ben nooit boos maar nu helaas wel!! Nooit verwacht dat ik hier bij de politie mijn verhaal ga doen!', schreef hij aangedaan op Instagram. De normaal zo vrolijke zanger heeft het over een 'bizarre dag' en laat zijn volgers een tijd in spanning voordat duidelijk wordt waar het nou echt over gaat. 

Fans reageren geschokt onder Frans zijn video. Er stromen massaal berichten binnen waarbij de goedlachse zanger een hard onder de riem gestoken wordt. Fans zien de ernst van de situatie maar al te goed in, want volgens hen is Frans nooit echt boos. 'Nou man, ? als jij boos om iets bent dan is er echt iets serieus aan de hand. ??️‍♀️', reageert een fan. 'Dit is serieus zie dat je boos ben aan je gezicht. ?', plaatst een andere bezorgde fan. 'Oei oei Frans nu is er wel echt iets heel erg mis, hoop dat het niet te erg is dikke knuffel. ?' Klinkt het onder Frans zijn video. 

De tekst gaat verder onder de video. 

Neppen bij het appen

Al snel bleek dat hij met zijn 'boze' berichten aandacht wil vragen voor een reeks campagnefilmpjes waarbij de voormalige Bananasplit-presentator zelf in de maling wordt genomen, maar alert blijft na de vraag 'Pap, heb je even voor mij, maak wat geld voor me vrij.' Hij trapt niet in de oplichtingstruc en waarschuwt mensen om zich niet te laten neppen bij het appen. 'Deze criminelen zijn heel gewiekst. Ze laten een berichtje met een vraag om hulp heel echt lijken. Als je even niet oplet, kun je zomaar veel geld kwijt zijn. En sla je jezelf voor je hoofd', zegt Frans Bauer.

Zogenaamde 'zoon' of 'dochter' in nood

De politie krijgt per maand tussen de 320 en 500 aangiftes binnen van vriend-in-noodfraude, zegt Yoanne Spoormans van het cybercrimeteam. Omdat de zogenaamde 'zoon' of 'dochter' vaak veel van het slachtoffer weet en geraffineerd de druk opvoert, trapt 60 procent erin. Dit ondanks eerdere preventiecampagnes. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde schade tussen de 2000 en 2600 euro, dit jaar loopt dat op naar rond de 3000 euro.

Schandalig en gewetenloos

'Het is toch schandalig hoe gewetenloos deze criminelen te werk gaan!' licht Frans Bauer zijn belangeloze medewerking toe. 'Mensen krijgen zo’n berichtje, willen graag iemand helpen, en voor ze het weten zijn ze hun zuurverdiende spaargeld kwijt. En slaan ze zichzelf voor hun hoofd dat ze er in getrapt zijn. Terwijl dat echt niet terecht is. De enige schuldigen zijn de daders.'

Niets doen 

Zelf heeft hij ook weleens een mail gekregen waarvan hij net op tijd bedacht om niet op de link te klikken, bekent hij. 'En laatst nog, werd ik gebeld door iemand die in het Engels tegen me zei dat ze van justitie was. Onzin natuurlijk. Ik heb gelijk opgehangen.' Appjes van iemand die zich voordeed als zijn zoon heeft hij nog niet gehad. Maar hij weet wel wat hij dan zou doen. 'Gelijk mijn zoon bellen of hij het echt is! Zonder hem gehoord te hebben, doe ik helemaal niks.'

Tips tegen fraude

Spoormans heeft nog meer tips om fraude te voorkomen. 'Kinderen en kleinkinderen kunnen met hun ouders op een rustig moment afspraken met elkaar maken dat ze nooit via Whatsapp om geld zullen vragen. Rapporteer nummers van potentiële oplichters bij Whatsapp, daarmee voorkom je misschien nieuwe slachtoffers. En doe altijd aangifte als je toch slachtoffer bent geworden.'

Spoormans geeft vrijdagavond in het programma Max Meldpunt (NPO 2, 19.50 uur) een toelichting op de campagne

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Storynieuwsbrief.