Floortje Dessing vast in oorlogsgebied Jemen: 'Situatie is zeer beangstigend'

Door Redactie
Floortje Dessing vast in oorlogsgebied Jemen: 'Situatie is zeer beangstigend'

Floortje Dessing zit al twee dagen vast in Jemen. De presentatrice is ambassadeur van het Rode Kruis en is met een team van die hulporganisatie in het land en had opnames gemaakt voor haar programma 'Floortje naar het einde van de wereld'. Zij en het team van het Rode Kruis zitten in een schuilkelder, meldt een woordvoerder vanuit de hoofdstad Sanaa.

Rode Kruis

De presentatrice is ambassadeur van het Rode Kruis en is met een team van die hulporganisatie in het land om aandacht te vragen voor de vergeten humanitaire ramp die zich daar voltrekt. Dessing en het team verblijven op dit moment in een gebouw van het Internationale Rode Kruis met een schuilkelder.  Een VN-vertegenwoordiger zei dat er op de luchthaven van Sanaa een toestel klaar staat om de stafleden naar Djibouti te brengen. ''Op dit moment kunnen we hen niet evacueren. De gevechten verplaatsen zich richting het vliegveld. De situatie is zeer beangstigend''.

Extreme situatie

''We zitten midden in de gevechten, het is heel extreem. Af en toe kunnen we naar boven, om even licht te zien of iets te koken, maar dan moeten we na een knal weer snel naar beneden.'' Het is nu even rustig, vertelt Floortje Dessing zondag vanuit een schuilkelder in Sanaa, in Jemen waar ze al twee dagen vastzit. ''Ik wist dat dit kon gebeuren'', zegt ze. ''Ik had me hier op ingesteld. Maar ik wil graag de verhalen van de getroffen mensen vertellen.'' Eerder kreeg ze toestemming het oude gedeelte van Sanaa in te gaan en bezocht ze een waterproject en sprak ze met burgers.

Onzichtbaar conflict

''Voor velen is dit een onzichtbaar conflict. Mensen hebben het gevoel dat de wereld ze vergeten is. Je moet niet vergeten, het is bijna onmogelijk dit land te ontvluchten. Maar het is ook een strijdbaar volk. Het is wonderlijk om te zien. Ik sprak een meisje, ze was computerontwikkelaar, maar verkocht op een marktje op de compound van het Rode Kruis taartjes. Dat geeft aan: we laten ons er niet onder krijgen,'' aldus Floortje.

Beeld: Peter Smulders | ANP