Filemon Wesselink bezoekt Nederlander in Thaise gevangenis

Door Redactie
Filemon Wesselink bezoekt Nederlander in Thaise gevangenis

Filemon Wesselink heeft dinsdagochtend in Thailand een bezoek gebracht aan de Nederlander Johan van Laarhoven. De oud-coffeeshophouder zit vast in Thailand, waar hij een straf van 103 jaar uitzit omdat hij in Nederland geld heeft verdiend met handel in cannabis. 

Slapen op betonnen vloer 

De twee troffen elkaar in het gevangenisziekenhuis. De oud-coffeeshophouder verblijft daar tijdelijk vanwege zijn slechte gezondheid. "Wat Johan vertelde over zijn cel, waar hij over een week weer naartoe moet, dat is echt verschrikkelijk. Er is geen fatsoenlijke wc. Hij slaapt op een betonnen vloer. Ik ben 37, als ik op beton zou liggen, zou ik na twee nachten al een hernia hebben. Johan is 56."

23.000 handtekeningen 

De presentator bezocht Johan omdat hij erg begaan is met het lot van zijn landgenoot. Dit bleek al eerder want Filemon leverde in november ruim 23.000 handtekeningen af in de Tweede Kamer als steun in de rug van de ex-coffeeshophouder. Johan verhuisde na zijn pensionering naar Thailand, waar hij in 2014 naar aanleiding van een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie werd aangehouden. Hij zit nu al meer dan tweeënhalf jaar vast, onder erbarmelijke omstandigheden. "Ik begrijp het gewoon niet", zegt Filemon op dit alles. 

Boodschap

Voor de Nederlandse regering heeft Filemon een boodschap: "Laat je onderdaan niet in de steek. Wat er ook gebeurt. In de situatie van Johan kan Nederland echt helpen, maar ik heb het gevoel dat de wil er niet is. Dat maakt het extra pijnlijk."

Beeld: Peter Smulders. Bron: RTL Boulevard