Externe onderzoekers The Voice concluderen: 'Sprake van ongepast gedrag geweest'

Advocatenkantoor Van Doorne heeft na ruim veertien maanden het externe onderzoek afgerond naar mogelijke misstanden bij het programma The Voice of Holland.

The Voice
© ANP

Het bureau constateert onder meer dat er in de periode van 30 april 2015 tot en met 12 januari 2022 in verschillende vormen ongepast gedrag heeft plaatsgevonden door verscheidene personen. Misdragingen zouden zijn gemeld, maar er lijken geen maatregelen te zijn genomen.

Conclusie

Van Doorne heeft geconcludeerd dat er 'ongepast gedrag' door verschillende personen en in verschillende vormen heeft plaatsgevonden. Vier oud-medewerkers zouden daarover naar verschillende leidinggevenden zijn gestapt, maar er lijkt onvoldoende op te zijn gereageerd. Dat staat in het woensdag verschenen rapport.

Het 'ongepaste gedrag', dat volgens Van Doorne alleen bij The Voice of Holland en niet bij The Voice Kids en Senior zou hebben plaatsgevonden, zou gaan om 'verbale opmerkingen, digitale berichten (bijvoorbeeld via WhatsApp) en fysiek contact' door 'verschillende individuen'. Een van de medewerkers vertelde Van Doorne dat ze maandenlang berichten en opmerkingen van seksuele aard kreeg van iemand binnen het programma die zij zag als 'machtig'.

'Niks mee gedaan'

De zaken van vier oud-medewerkers zouden zijn doorgegeven aan meerdere leidinggevenden. Er zou een mondelinge waarschuwing zijn gegeven, maar er lijkt niks met de meldingen van de oud-medewerkers te zijn gedaan. 'De informatie betreffende de vier (oud) medewerkers lijkt niet te zijn meegenomen in de mondelinge waarschuwing. Wij hebben hiervoor verschillende verklaringen gekregen, en wij hebben de relevante causale keten niet met zekerheid vast kunnen stellen', aldus Van Doorne.

Reactie ITV

Producent ITV laat in een reactie weten geschokt te zijn. Ook zegt de producent dat er geen 'grensoverschrijdend gedrag op enig moment vóór januari 2022 aan het management van ITV in het Verenigd Koninkrijk is gemeld'.

Verder laat de producent nog weten. 'Als de klachten over ongepast gedrag waren doorverwezen naar het ITV-management in Londen, zou de reactie anders zijn geweest. We willen onze excuses aanbieden aan de mensen die het juiste hebben gedaan door hun zorgen te uiten.' Ook is ITV de mensen die hebben meegewerkt dankbaar. 'We begrijpen dat dit een moeilijk en emotioneel proces is geweest.'

Extern onderzoek

Van Doorne werd vorig jaar januari door ITV gevraagd onafhankelijk onderzoek te doen na de aflevering van BOOS in januari 2022 over vermeend wangedrag bij The Voice. Twee weken geleden konden ITV en Van Doorne nog niet zeggen hoelang het onderzoek nog zou duren en hoe ver ze ermee waren.

Onderzoek door het OM

Het Openbaar Ministerie (OM) deed na de uitzending van BOOS ook onderzoek naar de beschuldigingen. Eerder deze maand maakte het OM bekend dat oud-coach Ali B en voormalig bandleider Jeroen Rietbergen worden vervolgd voor zedenzaken rond het tv-programma. Het onderzoek tegen ex-coach Marco Borsato rond The Voice wordt geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs. Wel loopt er tegen hem nog een ander zedenonderzoek dat niet is gerelateerd aan de talentenjacht.

Bron: ANP

Maak voordelig kennis met Story en kies een proefabonnement. Scoor 4 nummers voor €6,99 via Kiosk.nl

Of word lid van Story voor maar €2,30 per maand!