• Songfestival

Eurovisie Songfestival vanwege oorlog niet naar Oekraïne

Door Redactie
Eurovisie Songfestival vanwege oorlog niet naar Oekraïne

Het Eurovisie Songfestival vindt volgend jaar niet plaats in Oekraïne. De overkoepelende organisator European Broadcasting Union (EBU) vindt het gezien de oorlog in Oekraïne niet veilig om het evenement er te organiseren. De EBU begint nu gesprekken met de Britse omroep BBC, de nummer twee van dit jaar.

De EBU stipt in een verklaring aan dat het songfestival een van 'de meest complexe tv-producties ter wereld' is en dat er jaarlijks duizenden mensen aan werken en op af komen.

Organisatie

Ook zijn er zeker twaalf maanden nodig om het evenement te organiseren. De Europese omroepenkoepel kon daarom niet wachten met een beslissing. De EBU begrijpt dat de teleurstelling groot is bij de verantwoordelijk Oekraïense omroep UA:PBC.

Winnende land

Normaal gesproken gaat de organisatie van het songfestival naar het winnende land. De EBU heeft de afgelopen tijd met de Oekraïnse omroep UA:PBC gekeken naar de mogelijkheden en scenario's. Oekraïne liet afgelopen week nog weten een songfestival te overwegen in drie verschillende regio's.

Terugkeer

Het is volgens de EBU wel de bedoeling dat Oekraïne in de shows van volgend jaar terugkeert. Dit wordt ook besproken met de omroep die het wel gaat organiseren.

Hulp

Oekraïne won het songfestival vorige maand voor de derde keer met de groep Kalush Orchestra. Zij sleepten de overwinning binnen dankzij een enorm aantal publieksstemmen. Ondanks de oorlog liet UA:PBC steeds weten serieus te zijn over een songfestival in Oekraïne. Verschillende landen boden zich al aan om de omroep te helpen met de organisatie of om het evenement helemaal over te nemen.

Bron: ANP | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.