Engeland treurt om het verlies van hun geliefde zangeres Vera Lynn

Door Redactie
Engeland treurt om het verlies van hun geliefde zangeres Vera Lynn

Met haar gouden stem kon Vera Lynn niet alleen haar armlastige ouders een beter leven geven, ze was ook de grote steun en toeverlaat voor het volk en de militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat leverde haar de bijnaam The Forces’ Sweetheart op. Vorige week overleed de meest geliefde entertainer van het Verenigd Koninkrijk op 103-jarige leeftijd.

Vera Lynn werd op 20 maart 1917 geboren als Vera Margaret Welch in de Londense wijk East Ham. Haar vader Bertram was loodgieter en haar moeder Annie was werkzaam als naaister. Met hun karige loon en de zorg voor Vera en haar oudere broer Roger konden de twee de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen.

Gouden stem

Maar Vera bleek geboren met een gouden stem, en op haar zevende gaf ze haar eerste radio-optreden. Later vertelde ze dat ze slechts één keer in haar leven zangles had genomen. ‘Ik dacht dat ik misschien kon leren mijn stembereik te vergroten. Het werd niks. Die lerares zei: Wat jij hebt, is geen natuurlijke stem.’ Ze was veertien toen ze besloot van school te gaan om zich fulltime op haar zangcarrière te storten. Dat legde haar geen windeieren; op haar 22e had ze al een miljoen platen verkocht en kon ze een huis voor haar ouders kopen.

Britse militairen

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak vreesde ze dat het gedaan was met haar carrière. Niets bleek minder waar! Haar radioprogramma Sincerely Yours, dat uitgezonden werd bij de BBC en waarin ze boodschappen van familie en geliefdes van militairen voorlas, was een groot succes. Ook zong ze verzoeknummers voor en van de Britse militairen die in het buitenland zaten. Ze bezocht ziekenhuizen om jonge moeders te interviewen en hun berichten aan hun echtgenoten overzee door te zenden. De zangeres reisde ook regelmatig voor optredens naar de landen waar de Britse troepen zaten. ‘Ik was ongeveer vier maanden van huis tijdens mijn tournee door India en Myanmar,’ vertelde ze later in Time. ‘Tegenwoordig vliegen artiesten ergens naartoe en geven dan één of twee concerten, maar ik mengde me onder de mensen en praatte met ze. Dat was heel belangrijk. De troepen willen niet alleen maar vermaakt worden, ze willen praten met mensen van het thuisfront.’

The Forces’ Sweetheart

Haar grootste hit We’ll meet again was niet alleen bij het volk, maar vooral onder de soldaten die gescheiden van hun gezin leefden enorm geliefd. ‘Het lied hielp hen om hun ervaringen, hun angst, hun verdriet te uiten en te delen,’ zei Vera in The Telegraph. In Nederland wordt het lied op 5 mei traditioneel ten gehore gebracht als afsluiting van de viering van Bevrijdingsdag in Amsterdam. Haar inzet voor de militairen leverde Vera de bijnaam The Forces’ Sweetheart op.

Adellijke titel

Ze was de eerste Britse artieste die met het nummer Auf Wiedersehn Sweetheart een nummer 1-hit scoorde in de Amerikaanse hitlijsten. Van de Britse koningin Elizabeth, bij wie Vera Lynn een graag geziene gast was op Buckingham Palace, kreeg ze een adellijke titel waarna ze zich Dame Vera Lynn mocht noemen. Zelfs op zeer hoge leeftijd wist de zangeres nog altijd topposities in de hit- en albumlijsten te behalen.

Hoop nodig

Tijdens de coronacrisis schoot de verkoop van haar oude hit We’ll meet again omhoog, en Vera begreep goed waarom. In een videoboodschap die op YouTube werd geplaatst, zei ze: ‘De mensen maken een extreem moeilijke tijd door. De komende maanden zullen we waarschijnlijk allemaal zware beslissingen moeten nemen. Dat doet me denken aan de Tweede Wereldoorlog, toen ons land een moeilijke tijd doormaakte. Toen was het onze saamhorigheid die het land erdoorheen sleepte.’ En tijdens haar allerlaatste televisie-interview op de BCC vertelde ze: ‘De mensen hebben hoop nodig.’ Op 18 juni overleed Vera Lynn op 103-jarige leeftijd in het bijzijn van haar naaste familie.

Beeld: BrunoPress

Lees het hele verhaal in Story. Editie 26 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Engeland treurt om het verlies van hun geliefde zangeres Vera Lynn

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.