• Songfestival

Douze points! Dion Cooper en Mia Nicolai vertegenwoordigen Nederland tijdens Eurovisie Songfestival

Door Redactie
Douze points! Dion Cooper en Mia Nicolai vertegenwoordigen Nederland tijdens Eurovisie Songfestival

Het duo Dion Cooper en Mia Nicolai gaat volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival. Dat werd dinsdagochtend bekendgemaakt in het NPO Radio 2-programma Aan de Slag! met Bart Arens.

'Het songfestival is hét podium waar mensen kunnen zien wat je als artiest te brengen hebt. Na al die jaren hard werken aan het vertalen van ons gevoel in muziek is dit een geweldige kans om op zo’n grote schaal ons verhaal te vertellen', zeggen Cooper en Nicolai. 'We zijn er klaar voor om Europa iets positiefs te brengen.'

Oud-winnaar Duncan Laurence

De 26-jarige Nicolai en 28-jarige Cooper zijn nog geen gearriveerde artiesten en werkten de afgelopen jaren afzonderlijk van elkaar aan een solocarrière. Ze werden twee jaar geleden door oud-winnaar Duncan Laurence en zijn verloofde Jordan Garfield aan elkaar gekoppeld. Met z'n vieren maakten ze het liedje voor het songfestival, dat indruk maakte op de selectiecommissie. Volgens AVROTROS werden ze 'unaniem' aangewezen als de Nederlandse inzending. Het is nog niet bekend om wat voor nummer het gaat en wanneer deze in première gaat.

Duo's

Voor het eerst sinds 2014 stuurt Nederland met Mia Nicolai en Dion Cooper weer een duo naar het Eurovisie Songfestival (ESF). Door de jaren heen ging Nederland zeven keer eerder met een duo naar het evenement. Met The Common Linnets was Nederland dicht bij een overwinning. Waylon en Ilse DeLange werden in Kopenhagen tweede. Ook Mouth & MacNeal eindigden op het podium met een derde plaats. Duo's winnen overigens niet vaak het songfestival. Deze eeuw zegevierden haast alleen maar solo-artiesten. In 2001, 2006, 2021 en dit jaar wonnen groepen voor respectievelijk Estland, Finland, Italië en Oekraïne en in 2011 won het duo Ell & Nikki voor Azerbeidzjan.

Oorlog in Oekraïne

Normaal gesproken verzorgt het winnende land de organisatie van de volgende editie, maar omdat de oorlog in Oekraïne nog altijd voortduurt besloot de European Broadcasting Union uit te wijken. Het Verenigd Koninkrijk, dat in 2022 tweede achter Oekraïne werd, zal de organisatie nu op zich nemen. Het songfestival vindt volgend jaar plaats tussen 9 en 13 mei in Liverpool.

Bron: ANP | Beeld: ANP 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Storynieuwsbrief.