Dolph Lundgrens stille strijd tegen kanker

De Zweedse acteur Dolph Lundgren (65) ziet er nog altijd superfit uit, waardoor je niet zou denken dat de ster van talloze actiefilms gezondheidsproblemen zou kunnen hebben.

Dolph Lundgrens
© Brunopress

Hij onthulde onlangs echter al acht jaar met kanker te worstelen. Hij heeft dit al die tijd geheimgehouden, maar in de podcast In Depth with Graham Bensinger verbrak hij het stilzwijgen. Dolph vertelde dat er in 2015 een tumor werd gevonden in een nier. Het gezwel werd succesvol verwijderd, en periodieke scans zagen er vervolgens goed uit.

Foute boel

Maar in 2020 was het weer foute boel: er werden zes tumoren in zijn lichaam gevonden, waardoor hij wederom onder het mes moest. Een jaar later was het weer raak. ‘In de herfst van 2021 was ik net in Alabama voor filmopnames toen ik werd gebeld door mijn arts. Het was ernstig: een tumor in mijn lever,’ aldus Dolph.

Twee tot drie jaar

‘Na een scan om de operatie voor te bereiden, vertelde de arts dat hij al zo groot was als een kleine citroen en daarom pas weggehaald kon worden als 'ie zou zijn geslonken door chemotherapie. Daarmee wilde men wachten. De arts zei: Het is beter nu even rust te nemen en tijd door te brengen met je familie. Dus ik vroeg hem: Hoe lang denk je dat ik nog heb? Hij vermoedde twee tot drie jaar. Maar ik hoorde aan zijn stem dat hij dacht dat het minder zou zijn,’ aldus Dolph, bij wie dit nieuws uiteraard binnenkwam. ‘Ik dacht: dit was het dan!'

Neveneffecten

'Maar tegelijkertijd ook: ik heb een geweldig leven gehad. Ik heb vijf levens in één geleefd. Dus ik was ook niet verbitterd, maar vond het wel erg voor mijn kinderen, verloofde en andere dierbaren.’ Positief begon Dolph toch aan de chemobehandelingen, waarvan de neveneffecten erg heftig waren. Zo kreeg hij enorme pijn aan zijn voeten. En in zijn mond, waardoor hij niets kouds, warms of pikants kon eten. Daardoor kreeg hij te weinig voedingsstoffen binnen, wat nadelig was voor zijn lichaamsgewicht. Dolph wendde zich tot een andere oncoloog voor een second opinion.

Andere behandeling

Die arts ontdekte dat de tumorcellen zich muteerden als longkanker, en stelde voor een behandeling voor longkankerpatiënten te starten. Hij wist niet of die zou aanslaan, maar Dolph wilde het graag proberen. Met succes: de tumor is nagenoeg verdwenen! ‘Als ik niet voor deze behandeling had ge-kozen, was ik er nu waarschijnlijk niet meer geweest. Er is nu alleen nog littekenweefsel over. Als dat is verwijderd, ben ik kankervrij.'

Lees het hele verhaal in Story. Editie 21 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.