De geheime erfenis van Ursul de Geer

Door Redactie
De geheime erfenis van Ursul de Geer

De onlangs overleden tv-presentator en theaterregisseur Ursul de Geer laat een aantal, altijd geheim gebleven, uitgestrekte landgoederen na. Het is echter geen uitgemaakte zaak dat zijn dochters die erven...

Toen begin december bekend werd dat Ursul de Geer op 74-jarige leeftijd was overleden, wist vrijwel niemand dat de voormalige tv-presentator en theaterregisseur al geruime tijd ernstig ziek was. Hoewel Ursul al enkele jaren niet meer in de schijnwerpers leefde, werd hij nog regelmatig herinnerd aan zijn glansrol als presentator van ’t Is Hier Fantasties. In dat reisprogramma portretteerde Ursul op onnavolgbare wijze het gedrag van Nederlanders op vakantie in het buitenland. Het frivole tv-programma van Ursul stond enigszins haaks op zijn serieuzere rol als theaterregisseur; volgens goede vriend Huub Stapel was toneel zijn grote liefde.

Flinke erfenis

Ook Ursuls familiegeschiedenis leende zich niet direct voor entertainment. Hij werd net na de Tweede Wereldoorlog geboren als zoon van kunstschilder en jonkheer Louis de Geer en zangeres Elisabeth Anna van der Tak. Het is een wrange conclusie dat Ursuls ouders ouder zijn geworden dan hijzelf: Ursuls moeder werd 91, zijn vader zelfs 98. Na het overlijden van Ursuls moeder en later zijn vader, was er een flinke erfenis te verdelen. De nalatenschap voor Ursuls familie bestond onder andere uit twee landgoederen: landgoed Boshoven in Heerde en landgoed Dikkenberg in Rhenen. In Heerde en Rhenen erfden Ursul, zijn broers, zus en andere familieleden en betrokkenen verschillende percelen bouwland, dennenbos, heide en weiland. De oppervlaktes van deze landgoederen vertegenwoordigen een waarde van vele miljoenen. Omdat het aandeel van Ursul ten opzichte van de andere erfgenamen 5/36 bedroeg, iets meer dan dertien procent, is de vraag wat daar na zijn overlijden mee zal gebeuren.

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 03 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

De geheime erfenis van Ursul de Geer

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.